Ingezonden persbericht


SP op wijkbezoek bij Tilburgs stiefkindje Jeruzalem

Afgelopen zaterdag koos de SP de wijk Jeruzalem voor haar maandelijkse wijkbezoek. Aanleiding waren aanhoudende signalen uit de wijk dat er veel problemen zijn. Uit de vele gesprekken die SP-ers voerden met buurtbewoners en uit de eerder verspreide enquêtes kwam ondermeer veel ontevredenheid naar voren over de renovatie van alle Tiwos-huurwoningen.

Veel bewoners klagen over nu al vergeelde plafondplaten en scheuren in plafonds en muren, lekkages, niet werkende douches, nieuwe zolders zonder zoldertrap en voortuintjes met een ijzeren afrastering maar zonder groen. Behalve dat de renovatie niet bepaald vlekkeloos lijkt te verlopen, duurt hij ook erg lang in de beleving van buurtbewoners. Een aandachtspunt dat door bijna iedereen werd genoemd, is het gebrek aan speelplekken en vertier voor kinderen en jongeren. Ook voor ouderen is er niets te doen. Toch wonen de meeste bewoners graag in Jeruzalem, ondanks dat een grote meerderheid van hen een groot gemis aan andere noodzakelijke voorzieningen aangeeft: Winkels, voldoende parkeerplekken, een bushalte. Op de vraag wat de gemeente bij herinrichting van de wijk als eerste moet aanpakken antwoordde 35% van de ondervraagde bewoners: Kinderspeelgelegenheid, groen en de bestrating.

De sociale samenhang in Jeruzalem is erg groot volgens de bewoners maar staat wel onder druk van bijvoorbeeld asociale buurtgenoten. Er wordt daarom ook gevraagd om meer handhaving door de politie. Dat de gemeente en Tiwos zich niet altijd aan hun beloftes houden, werd door veel mensen als probleem genoemd. De SP trof bijzonder veel vriendelijke, praatgrage mensen bij dit maandelijkse "buurten in de buurt", maar hield de indruk over dat Jeruzalem lijkt te worden behandeld als het stiefkindje van Tilburg. Naar aanleiding van dit wijkbezoek heeft Bart van de Camp namens de SP-fractie het college alvast gevraagd om een jeugdhonk en een goede kinderspeelplaats. De SP zal aan de buurtbewoners laten weten wat er nog meer gebeurt met de uitkomsten van dit wijkbezoek.