Vereniging VNO-NCW

Ondernemers verheugd over 'Nationaal Akkoord'

DEN HAAG, 25 MAART 2009 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn verheugd over het 'Nationale Akkoord' dat zij met kabinet en vakbonden hebben gesloten. De gezamenlijke aanpak moet de Nederlandse economie door het slechte economische tij heen helpen. Het akkoord zorgt voor maatschappelijke en politieke stabiliteit en levert zo een bijdrage aan vertrouwensherstel.

De afspraken over een zeer gematigde loonontwikkeling, maatregelen voor de arbeidsmarkt (ondermeer voorkomen van jeugdwerkloosheid), een nieuwe regeling voor werktijdverkorting en een stimuleringspakket voor de economie, leggen de basis voor behoud van bedrijven en banen. Als de wereldeconomie herstelt, kan Nederland weer snel aanhaken.

Het akkoord is mogelijk gemaakt doordat het kabinet een ruimere herstelperiode voor de geslonken pensioenreserves toestaat en de SER in de gelegenheid stelt om te zoeken naar alternatieven voor een hogere AOW-leeftijd, als bijdrage aan houdbare overheidsfinanciën op lange termijn.

Het stimuleringspakket bevat goede maatregelen voor ondernemingen, maar de drie ondernemingsorganisaties plaatsen ook kanttekeningen.

De mogelijkheden om BTW later af te dragen, schept direct financiële ruimte voor bedrijven. Het sneller kunnen verrekenen van verliezen over 2008 met eerdere winst is een verbetering, maar wat ondernemers betreft ook een begin van een uitgebreidere regeling op dit gebied. Ook verwachten ondernemers binnenkort een garantieregeling voor de commerciële kredietverzekering. De ondernemers zullen het kabinet houden aan zijn inzet om de lokale lasten niet te laten stijgen.

Het schrappen van de vliegtaks, die weinig opleverde maar luchtvaartbedrijven en schatkist veel kostte, is positief, evenals het ruimer stimuleren van onderzoek en ontwikkeling. Wel moet het plafond van de regeling die onderzoek stimuleert (WBSO) aanzienlijk omhoog.

Veel maatregelen om de bouw te stimuleren zijn gericht op de publieke sector (wegen, overheidsgebouwen), maar maatregelen om het onderhoud van particuliere woningen te stimuleren ontbreken. Ook heeft het kabinet geen oog voor maatregelen die de stagnatie op de woningmarkt kunnen verhelpen. De crisis- en herstelwet, die procedures moet versnellen, is een goede zaak.

Positief zijn de maatregelen die het 'Duurzaamheidsakkoord' ondersteunen, op het gebied van onder meer energiebesparing in woningen en bedrijfsinnovaties op milieugebied in de land- en tuinbouw. In dit akkoord hebben bedrijven en overheid afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen fors te beperken. Er komt een slooppremie voor oude, vervuilende auto's. Het bedrag dat daarvoor wordt uitgetrokken is overigens ruim onvoldoende.

Negatief is de verhoging van het eigen woningforfait. Door het stijgen van de huizenprijzen zullen op termijn steeds meer mensen meer moeten gaan betalen voor wonen in een eigen woning.

In samenwerking met: MKB-Nederland en LTO Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77