Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geestelijke gezondheidszorg levensbelangrijk (Vlaanderen)

Jong N-VA voerde vandaag actie aan het UZ Leuven om een verbetering in het beleid inzake geestelijke gezondheidszorg bij jongeren te vragen. Dat is immers dringend nodig. Psychische problemen zijn immers vaak de oorzaak van sociale dramas. Denken we maar aan de vele zelfmoorden en zelfmoordpogingen onder jongeren. Om nog maar te zwijgen van feiten zoals deze in kindercrèche Fabeltjesland in Dendermonde.

De laatste jaren is er bij de bevoegde overheden iets meer aandacht voor geestelijke gezondheidszorg en dat is een goede zaak. Toch blijft deze sector nog steeds worstelen met problemen, en niet het minst als het op jongeren aankomt. Denken we maar aan de ellenlange wachtlijsten

David Manaigre: De uiteindelijke bedoeling moet zijn om psychische problemen zo vroeg mogelijk te detecteren en proberen op te lossen, en de zwaardere gevallen een doorgedreven behandeling te kunnen geven. In een ideale wereld is de geestelijke gezondheidszorg goed uitgebouwd, en zijn preventie en curatie ook in deze sector communicerende vaten. Helaas, België is geen ideale wereld. De versnippering van bevoegdheden over de verschillende overheden is bijgevolg ook in de sector van de geestelijke gezondheidszorg manifest aanwezig, wat onvermijdelijk leidt tot immobilisme. De uitbouw van deze belangrijke sector kan uiteraard niet zonder een substantiële verhoging van de middelen, zowel financieel als logistiek. Ook sleutelfiguren die dicht bij de jongeren staan, zoals ouders en leerkrachten, moeten in dit proces worden ingeschakeld. Tot slot is het ook belangrijk dat de psychologen in dit land eindelijk de erkenning krijgen van de bevoegde minister. Ze vragen dit tenslotte al jaren!

Deze problematiek mag niet uit de weg gegaan worden. Men moet dit debat ten gronde voeren. Dat is veel te lang niet gebeurd. De jongeren die deze hulp broodnodig hebben, mogen niet de dupe worden van het immobilisme. Om deze sector eens de aandacht te geven die het verdient, voerde Jong N-VA vandaag actie aan het UZ in Leuven.

Auteur:
David Manaigre
Algemeen voorzitter Jong N-VA