Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11 maart 2009

Theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek speelt Tartuffe van Molière Een satire over schijnheilige bedriegers en naïeve goedzakken

Tartuffe is een verlichte geest die met zijn spirituele adviezen de rijke, gepensioneerde bankier Orgon een nieuwe invulling aan zijn leven helpt te geven. Theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek bewerkt deze Franse klassieker tot een actuele, groteske satire over (schijn)heiligheid, goedgelovigheid en menselijke volgzaamheid. De voorstelling gaat 25 maart in Amsterdam in première en is tot en met 21 april 2009 te zien in verschillende theaters in Nederland en Vlaanderen.

Molières Tartuffe dateert van 1664. Centraal staat Tartuffe, die door te liegen en zich als geestelijke voor te doen het vertrouwen van Orgon, een rijke gepensioneerde bankier, wint. Blind voor de waarschuwingen van zijn familie loopt de naïeve Orgon in de val. Tartuffe krijgt Orgon zo ver dat hij hem zijn dochter, zijn huis en bezittingen schenkt. Wanneer zijn vrouw Elmire een valstrik spant voor Tartuffe, ontdekt Orgon eindelijk het ware gelaat achter diens masker.

Regisseur Domenico Mertens: "In de tekst van Molière herkennen wij het kuddegedrag van mensen, dat we ook in de huidige maatschappij zien. Iedereen lijkt op zoek naar betekenis en houvast en loopt als schapen achter publieke figuren, guru's en populisten aan. Het verhaal van Tartuffe speelt zich af in een gesloten familie, die zich afsluit van de buitenwereld. Dit deed ons denken aan bepaalde realitysoaps op televisie, waarin de deelnemers zich gezamenlijk terugtrekken. Om deze elementen uit het verhaal weer te geven spelen we Tartuffe vanuit een apenkooi en de gezinsleden vertonen dierlijke trekjes waarbij hun etiquette en spiritualiteit geldt als een flinterdun laagje ontwikkeling."

Vrienden van de Dansmuziek is een groep jonge, ambitieuze theatermakers met een voorliefde voor een uitvergrote realiteit binnen actueel en humoristisch theater. Vrienden van de Dansmuziek is één van de drie huisgezelschappen van het Amsterdamse Rozentheater.

Na Blokjes Kaas met Mosterdgas (2005), De Toevallige Dood van een Anarchist (2005-2006), Foliekes (2006) Diplodocus Deks (2007), Wééralarm (2007), Vriendenlab 07 (2007), Catcher in TheiR Eye (2007), J6 (2007-2008), Niet Voeren (2008), Zij die sterven groeten U (2008) en De Waardin (2008) is Tartuffe de twaalfde productie van het theatergezelschap. Na J6 en De Waardin is Tartuffe de laatste voorstelling in een drieluik waarin het geloof als machtsmiddel centraal staat.

Speellijst:
wo 25 t/m za 28 mrt - Rozentheater Amsterdam
di 31 mrt t/m do 2 apr - Theater Kikker, Utrecht
wo 8 apr - Theater Provadja, Alkmaar
do 9 apr - Concordia, Enschede
vr 17 apr - Scheldetheater, Terneuzen
za 18 en zo 19 apr - Fakkelteater, Antwerpen
di 21 apr - Kruithuis/De Oosterpoort, Groningen

Tekst: Molière
Bewerking: Vrienden van de Dansmuziek
Regie: Domenico Mertens
Spel: Joost Claes, Klemens Patijn, Ilke Turpijn, Klavertje Patijn, Kevin Hassing en Hanneke Last Artistieke Coaching: Porgy Franssen en Prof. Dr. R.L. Erenstein Dramaturgie: Kiki Rosingh
Vormgeving: Kirsten Hutschemakers
Kostumering: Anna Khodorovich
Techniek en Lichtontwerp: Tiedo Wilschut
Zakelijke Leiding: Andrea van Wingerden, Bureau Barel Marketing en Publiciteit: Herrie
Illustratie: Ruben L. Oppenheimer
Grafische Vormgeving: Punt Grafisch Ontwerp
Fotografie: Paul Vos

www.vriendenvandedansmuziek.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, hoge resolutie beeldmateriaal, interviewaanvragen en aanmelden première: Herrie
info@herrieschoppers.nl
T: 020-486 82 12

Fotograaf: Paul Vos