Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Column 'Militant Humanisme' in het kunstproject Reboot over Erasmus

In Rotterdam gonst het van uitlatingen over Erasmus als antisemiet (Möring), als propagandist van rechtvaardige oorlogen (Van Herwaarden) of als moslimhater (Giphart). Volgens Leo Molenaar is het nodig om terug te gaan naar de bronnen, na te denken over welke Erasmus we het hebben en om openlijk polemiek te voeren tegen deze uitlatingen. Dit brengt ons vanzelf bij recente begrippen als 'militant humanisme' en 'actief pluralisme'. Als onderdeel van het kunstproject Reboot spreekt Leo Molenaar op woensdag 25 maart om 16 uur de column 'Militant Humanisme' uit op het Grote Kerkplein in Rotterdam. Reboot is een kunstproject van Bas van Vlijmen over de invloed van Erasmus op onze samenleving. Het bestaat uit kunstingrepen in de openbare ruimte en uit gesproken columns.

Dr. Leo Molenaar is historicus en biograaf en schrijft over onderwerpen op het snijvlak van natuurwetenschap, onderwijs, politiek en marxisme. Hij schreef de biografie van de veelzijdige astronoom Marcel Minnaert (2003) en werkt aan de biografie van de communistische politicus Marcus Bakker (2011).

De column is onderdeel van het project 'Reboot' over Erasmus. Erasmus was de centrale denker in een tijd die ook wel de eerste geboorte van de moderniteit genoemd wordt. Zijn werk heeft een belangrijke invloed gehad op de hedendaagse samenleving. Hij staat centraal in het kunstproject Reboot van Bas van Vlijmen op het Grote Kerkplein. Dat bestaat uit columns en ingrepen in de openbare ruimte. Reboot wordt mede mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en door Bureau Binnenstad van Rotterdam.

Na Leo Molenaar spreken Atze Bosma (17 april 17.00 uur) en Corien Prins (8 mei 12.30 uur).

www.basvanvlijmen.com/reboot www.cbkrotterdam.nl