Gemeente Bronckhorst
---

Hartveilig wonen in Kranenburg!

Eerste AED op 25 maart geplaatst

Eind vorig jaar startten de Regionale Ambulancezorg Noord- en Oost Gelderland, de EHBO vereniging Steenderen, het Rode Kruis afdeling Bronckhorst en de gemeente het project Hartveilig wonen op. Hartveilig wonen is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers in hun omgeving snel ter plaatse kunnen zijn om iemand met een hartstilstand te reanimeren. Bij hartproblemen is deze snelle eerste hulp, totdat de ambulance arriveert, onmisbaar en vaak levensreddend! Als de vrijwilligers gebruik kunnen maken van Automatische Externe Defibrillators (AED's) is de overlevingskans nog groter. Na een oproep van de initiatiefnemers via de media heeft zich een groot aantal vrijwilligers gemeld, waaronder zo'n 20 inwoners van Kranenburg. Zij hebben begin maart een AED-training gehad, die werd verzorgd de Regionale Ambulancezorg.

Op 25 maart a.s. om 16.00 uur overhandigt wethouder Anne van Kuil nu de eerste Automatische Externe Defribillator (AED) aan de dorpsbelangenorganisatie Kranenburg. De AED komt bij de woning op De Banenkamp 13. Daarmee is Kranenburg als eerste kern uit Bronckhorst aangesloten op het project Hartveilig wonen, waarmee deze vorm van hulpverlening in het dorp beschikbaar is.

Het is belangrijk dat mensen bij een vermoeden van hartfalen de 112 meldkamer bellen. De meldkamer stuurt dan direct een ambulance naar het doorgegeven adres. Gelijktijdig alarmeert de meldkamer per sms de vrijwilligers uit Kranenburg om, in afwachting van de komst van de ambulance, alvast de reanimatieactiviteiten op te starten.

De komende tijd wordt de AED-scholing voortgezet in andere kernen in Bronckhorst. Uiteindelijk hopen de initiatiefnemers dat nog voor de zomervakantie een groot aantal dorpen bij het project Hartveilig wonen is aangesloten.

Geachte persrelatie,

U bent van harte welkom om bij de plaatsing op 25 maart a.s. op De Banenkamp in Kranenburg aanwezig te zijn.

Hengelo (Gld), 23 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --