Dienstenbond CNV

Nieuws

24 maart 2009

Overleg over gedragslijnen Aegon

Leden van CNV Dienstenbond hebben aangegeven geen wijzigingen van de gedragslijnen te willen. Aegon heeft wel wensen voor aanpassing. Reden voor overleg met Aegon.

Leden van CNV Dienstenbond hebben unaniem aangegeven geen verandering te willen in de gedragslijnen bij verandering in de organisatie. CNV Dienstenbond heeft dat, evenals de collega-vakorganisaties, aan Aegon laten weten.

Aegon heeft wel een aantal wensen tot verandering. Aegon heeft de vakorganisaties laten weten dat de sterke punten van de gedragslijnen zijn:

* het biedt een goede basis voor werkzekerheid;
* het biedt duidelijkheid voor medewerkers die boventallig dreigen te worden;

* het zorgt ervoor dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen;

* de prikkels voor vrijwillig vertrek hebben goed gewerkt.

Verbeterpunten zijn volgens Aegon:

* er zijn weinig afspraken gemaakt over de voorfase. Omdat het niet duidelijk is weet niemand wat hij of zij moet doen;
* het uitgangspunt van werk naar werk kan nog beter;
* de herplaatsingperiode is lang;

* als de medewerkers in de eerste 3 maanden niet vrijwillig vertrekken gebeurt het niet meer.

Gelet op het bovenstaande heeft Aegon aangegeven de volgende aanpassingen te wensen:

* het beter benutten van de voorfase. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat dit een managementprobleem is, maar is geen tegenstander van dit streven;

* verkorten van de herplaatsingperiode. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat deze onverkort geen optie is, wel kan gedacht worden aan het samenvoegen van de zoekperiode intern en extern;
* herijken van prikkels voor vrijwillig vertrek. CNV Dienstenbond heeft daarbij gezegd dat het geld terecht moet komen bij medewerkers die het echt nodig hebben;

* het omgaan met de nieuwe kantonrechtersformule. CNV Dienstenbond heeft gezegd dat dit absoluut niet bespreekbaar is, juist omdat medewerkers die onverhoopt geen werk kunnen vinden juist dat geld nodig hebben.

CNV Dienstenbond heeft aangeven er de voorkeur voor te hebben de gedragslijnen niet te wijzigen. Maar in ieder geval is het uitgangspunt van werk naar werk belangrijk en het geld moet terecht komen bij die medewerkers die dat het meeste nodig hebben. Aegon zal overleggen met de Raad van Bestuur en zal vakorganisaties laten weten hoe zij wenst te handelen.

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl) of 023- 56 51 052.