NEN


Fraude bodemonderzoek aangepakt

dinsdag 24 maart 2009, 09:30

Eind januari kwam naar buiten dat een erkend bodemadviseur in dertien jaar ongeveer 2.000 laboratoriumrapporten heeft vervalst. Hij kon op deze manier de onderzoeken goedkoper aanbieden.

Hoe heeft deze adviseur zijn praktijken zo lang ongemerkt kunnen volhouden? Is het systeem van certificering wel toereikend? Hoe bestaat het dat tijdens de beoordeling door het bevoegd gezag nooit een belletje is gaan rinkelen? En wat moet er allemaal veranderen om fraude te voorkomen?

Beoordelingsrichtlijnen
De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer is verantwoordelijk voor de inhoud van de beoordelingsrichtlijnen die gebruikt worden bij het uitgeven van certificaten. Deze organisatie heeft extra voorschriften vastgesteld voor het verifiëren van de juistheid van analysestaten. En de provincie Noord-Brabant loopt alle relevante dossiers na om te controleren tot welke gevolgen de vervalsingen kunnen hebben geleid. Zo heeft een overheid misschien ten onrechte toestemming gegeven voor het bouwen van een huis op oorspronkelijk schoon geachte grond, die verontreinigd blijkt te zijn.

Normen
Het Nederlands Normalisatie-instituut heeft normen opgesteld voor het uitvoeren van milieukundig bodemonderzoek. In NEN 5725 staat hoe op systematische wijze gegevens kunnen worden verzameld die leiden tot een verwachting over de aanwezigheid van bodemverontreiniging. Op basis van deze verwachting schrijft NEN 5740 voor welk monsterpatroon het beste past. De invulling van het onderzoek is sterk afhankelijk van het doel van het onderzoek, bijvoorbeeld een schonegrondverklaring bij een onroerendgoedtransactie of een oriënterend onderzoek op een plek waar een forse bodemverontreiniging wordt verwacht.

NEN 5725 en NEN 5740 zijn nog niet zo lang geleden vernieuwd, na uitvoerige consultatie van alle betrokken partijen. In NEN 5725 is de intensiteit van het vooronderzoek afhankelijk gesteld van de mate waarin verwacht wordt dat de bodem verontreinigd is. NEN 5725 en NEN 5740 sluiten nu beter bij elkaar aan. NEN verzorgt cursussen over de nieuwe normen voor bodemonderzoek.

Kwaliteit bodemonderzoek
In Nederland is een heel systeem opgebouwd om de kwaliteit van bodemonderzoek te bevorderen. Waar de politiek eerst dacht aan een zwarte lijst met frauderende bedrijven, is later gekozen voor een witte lijst met erkende bedrijven. Een bedrijf moet heel wat huiswerk doen voordat het een erkenning krijgt. Het moet onder meer aantonen volgens de juiste protocollen en normen te werken. In tegenstelling tot vroeger kan het bedrijf niet gewoon op de oude voet doorgaan. De enorme publiciteit heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de bodemrapportages weer eens op de agenda is komen te staan.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5725:2009 nl (Norm) NEN 5740:2009 nl (Norm) Nieuw Cursus Landbodemonderzoek volgens NEN 5725 en NEN 5740 (Cursus) Cursussen Milieu NEN Milieumail (Publicatie)