NEN


NEN Milieunormen: Hoe zit dat?

dinsdag 24 maart 2009, 09:51

In het dagelijks taalgebruik is een norm een regel of een grenswaarde. Iets waaraan iedereen zich moet houden, zodat we allemaal prettig en veilig kunnen samenleven. Het woord 'normaal' komt hier vandaan, het betekent 'volgens de regels'. Een regel of norm op milieugebied is bijvoorbeeld de maximaal toegestane hoeveelheid kwik in de bodem. Deze norm is wettelijk vastgelegd. En het is wat anders dan een NEN-norm.

Wat is dan een NEN-norm?
NEN legt ook normen vast, maar hier gaat het over afspraken. NEN-normen zijn afspraken over diensten, producten of werkwijzen. Zo is er een NEN-norm om te bepalen hoe kwik in de bodem gemeten kan worden. NEN legt deze afspraken vast in een document, een referentiedocument. NEN stelt dus geen regels vast, bijvoorbeeld over hoeveel kwik er in de bodem mag zitten. Wat een NEN-norm wel doet, is omschrijven hoe je kunt meten of aan de regels wordt voldaan.

Hoe wordt een NEN-norm gemaakt?
In een NEN-norm staan afspraken die zijn vastgesteld door een normcommissie. In zo'n commissie stellen belanghebbende bedrijven, overheden en consumentenorganisaties samen afspraken op. Als daar binnen de commissie overeenstemming over is, dan worden deze vastgelegd in een NEN-norm.

Heeft u vragen?
Voor vragen over normen of normalisatie kunt u contact opnemen met NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Milieu Cursussen Milieu NEN Milieumail (Publicatie)