Gemeente Oirschot

Schoolmaatschappelijk werk binnen de basisscholen in de gemeente Oirschot

Binnen het Kempenhorstcollege voert Maatschappelijk werk DommelRegio al een aantal jaren schoolmaatschappelijk werk uit. In opdracht van de gemeente is de DommelRegio medio 2008 gestart met schoolmaatschappelijk werk op alle zeven basisscholen. De Schoolmaatschappelijk werkers zijn Pauline Seebregts en Sabine Willemsen.

Wat is schoolmaatschappelijk werk ?
Schoolmaatschappelijk werk is een vorm van maatschappelijk werk die op school plaatsvindt. Het doel is om bij te dragen aan een optimale ontwikkeling van het kind door al in een vroeg stadium hulp te bieden bij problemen. Het gaat daarbij vooral om sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen die van invloed zijn op de schoolsituatie.

Het schoolmaatschappelijk werk is een aanvulling op de al aanwezige leerlingenzorg op school. Zij vormt een brug tussen leerling, ouders, school en hulpverlenende instanties. Zij signaleert, geeft informatie en advies, bemiddelt, biedt hulp aan leerlingen, ouders en school en verwijst indien nodig door.

Welke steun kan de schoolmaatschappelijk werker bieden ? Het Schoolmaatschappelijk Werk kan bijvoorbeeld ondersteunen bij:
- Omgang met anderen: problemen met klasgenoten, broers of zussen, ouders of leerkrachten

- Gedragsveranderingen

- Ontwikkelingsproblemen

- Pesten en gepest worden

- Opvoeding

- Geweld: mishandeling, incest, huiselijk geweld
- Zelfvertrouwen: faalangst, onzekerheid, gebrek aan sociale vaardigheden

- Verwerken van verlies: door het overlijden van een dierbare of echtscheiding

In de praktijk zullen de meeste aanmeldingen door de school gedaan worden. Ouders en/of leerlingen kunnen zichzelf echter ook aanmelden bij het Schoolmaatschappelijk werk. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek om het probleem helder te krijgen. Dat kan op school plaatsvinden, maar ook aan huis of op het kantoor van de DommelRegio in De Enck.

De schoolmaatschappelijk werker stelt vervolgens samen met de ouder(s)/verzorgers(s)/de leerling een plan van aanpak op. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

- het geven van informatie en advies

- een aantal gesprekken met de leerling en/of de ouder(s)/verzorger(s)
- een aantal gesprekken met de leerkracht

- bemiddeling tussen ouders en school

- praktische ondersteuning in de thuissituatie

De schoolmaatschappelijk werkers hebben nauw contact met andere lokale zorgpartners, zowel binnen als buiten de school. Bijvoorbeeld met de kinderopvang, de GGD, Bureau Jeugdzorg, huisartsen, de leerplichtambtenaar, de Thuiszorg, het jongerenwerk, het Jeugd Preventie Programma en de politie.

Hoe gebruik te maken van schoolmaatschappelijk werk ? U kunt contact opnemen met het Schoolmaatschappelijk Werk via school, maar ook rechtstreeks via telefoon of mail:

Pauline Seebregts: 06-13033437 p.seebregts@dommelregio.nl Sabine Willemsen: 06-51801005 s.willemsen@dommelregio.nl

Maatschappelijk Werk DommelRegio
De Loop 67 (in De Enck)
5688 EW Oirschot
(0499) 572 694