Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 maart 2009

Minimabeleid: meer samenhang en extra geld

Met een nieuwe kadernota Minimabeleid Alkmaar brengt het college van burgemeester en wethouders meer samenhang aan in het sociaal beleid van de gemeente. De nota beschrijft de uitgangspunten voor alle regelingen voor mensen met een laag inkomen. Het college wendt bovendien jaarlijks 300.000 aan voor een nieuwe regeling voor 65-plussers, chronisch zieken en gehandicapten.

Wim van Veen, wethouder Zorg: "Niet iedereen heeft voldoende inkomen om aan maatschappelijke activiteiten mee te kunnen doen. Daarom is het nodig dat de gemeente een actief minimabeleid voert. Sportverenigingen, bibliotheek, zwembad en ijsbaan moeten ook voor mensen met een smalle beurs toegankelijk zijn. De AlkmaarPas en het sportpaspoort bieden flinke kortingen. Toch kunnen mensen voor uitgaven komen te staan, die zij niet kunnen betalen. Dat geldt vooral voor 65-plussers, chronisch zieken en gehandicapten. Zij hebben vaak meer kosten door ziekte of beperkingen. Voor hen trekt het college extra geld uit."

Nieuwe regeling
Het geld (jaarlijks 300.000) voor de nieuwe regeling komt uit het bestaande Wmo-budget. 65-plussers, chronisch zieken en gehandicapten hebben vaak extra kosten door hun handicap of leeftijd. Zij moeten door hun mobiliteit en/of verminderde energie regelmatig een beroep doen op hulp van familie of anderen. Extra kosten komen bijvoorbeeld voort uit de noodzaak om ondersteund te worden bij het voeren van een administratie, verwarming, vervoer, of hogere ziektekosten die onder het eigen risico vallen. Door de nieuwe regeling krijgen zij meer mogelijkheden om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. Het college van b&w betrekt het Platform Sociale Zekerheid en het Cliëntenplatform Wmo Alkmaar bij het opstellen van de regeling.

De nieuwe regeling bevindt zich op het snijvlak van twee wetten: de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Beide wetten stellen participatie en zelfredzaam- heid als doel. Bij de ene wet staat economische zelfstandigheid centraal. De andere wet bevordert deelname aan het maatschappelijk verkeer van mensen met een beperking. Ook betreft het deels dezelfde doelgroepen, namelijk mensen in een kwetsbare positie die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren in de samenleving.

Meer eenheid
De verschillende maatregelen dragen bij aan de versterking van het minimabeleid in Alkmaar, één van de doelstellingen van het collegeprogramma. Er is meer eenheid in het minimabeleid gekomen door de verschillende regelingen op een rijtje te zetten en met elkaar in verband te brengen. Daarmee wordt het beleid ook klantvriendelijker. De gemeente gaat extra aandacht te besteden aan het bereik van de voorzieningen, bijvoorbeeld met de formulierenbrigade en het versimpelen van aanvraagprocedures. Andere maatregelen voor de versterking van het minimabeleid zijn:
- aanschrijven van inwoners die voor een voorziening in aanmerking komen.
- verbeteren van de collectieve zorgverzekering die mensen met een laag inkomen kunnen afsluiten via de gemeente;

- uitwerken van het convenant `Kinderen doen mee' waarbij kinderen uit arme gezinnen vanaf juli 2009 een bijdrage kunnen krijgen in de kosten van een lidmaatschap van een vereniging;
- verlaging van het rentepercentage van sociale leningen onderzoeken.

De gemeente Alkmaar biedt inwoners met een laag inkomen een breed pakket aan voorzieningen. Daarmee wil Alkmaar voorkomen dat mensen in armoede leven en in een sociaal isolement terecht komen. Dat geldt vooral in situaties waar nauwelijks uitzicht is op werk of verandering van leefsituatie. Werk en een toekomstperspectief kunnen hierin een positieve wending brengen. Maar aan inkomensondersteuning valt vaak niet te ontkomen.



Gemeente Alkmaar