Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 maart 2009

Vragen van de leden Arib en Timmer (beiden PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over arbeidsverzuim in verband met vruchtbaarheidsbehandelingen


1.
Hebt u kennisgenomen van het onderzoeksrapport "Arbeidsverzuim door vruchtbaarheidsbehandelingen" dat in opdracht van Freya door de Universiteit Utrecht is verricht? 1


2.
Wat vindt u ervan dat vrouwen die niet op natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen en aangewezen zijn op IVF-behandelingen zich vaak ziek moeten melden of vakantieverlof moeten opnemen omdat een artsbezoek doorgaans plaats vindt op doordeweekse (werk)dagen? Deelt u de mening zoals ook uit het rapport en het artikel in de Volkskrant blijkt dat dit tot conflicten met de werkgever kan leiden?2


3.
Deelt u de mening dat een IVF-behandeling een medische behandeling is die belastend, met stres, spanning en vaak veel verdriet gepaard gaat en dat het voor deze vrouwen extra belastend is wanneer op de werkvloer hier geen afspraken over worden gemaakt?


4.
Klopt het dat veel CAO's geen expliciete regeling kennen betreffende artsbezoek onder werktijden en voor zover die er zijn de voorwaarden voor artsbezoek onder werktijd erg kunnen verschillen waardoor weinig rechtszekerheid bestaat?


5.
Klopt het dat vruchtbaarheidsbehandelingen in de praktijk vrouwen vaker en zwaarder treffen in hun arbeidsmogelijkheden waardoor het ontbreken van bijzondere regelingen van verlof en loondoorbetaling wellicht strijdig kunnen zijn met het Europese gelijke behandelingsrecht of de zwangerschapsrichtlijn?


6.
Bent u op de hoogte van het wetsvoorstel dat in België een specifiek verlof in het leven wordt geroepen voor vrouwen die IVF behandelingen ondergaan? Zo ja, wat vindt u hiervan?


7.
Deelt u de conclusie van de onderzoekers, dat bijzonder verlof voor vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan door middel van kleine aanpassingen in de huidige Nederlandse wetgeving te verankeren is, en dat het ook in het belang van de werkgevers dat dit verlof wettelijk wordt geregeld?


---

* Rapport "Arbeidsverzuim door vruchtbaarheidsbehandelingen"Universiteit Utrecht.
* De Volkskrant 17 maart 2009

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800