Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 maart 2009

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de staatssecretaris van Justitie

met betrekking tot het toezicht op notarissen


1. Kent u het bericht "Notarissen veel vaker in de fout"? (Het Financieele Dagblad, 23 maart 2009)?


2. Hoe beoordeelt u het gegeven dat het aantal tuchtzaken tegen notarissen wegens wanbeheer van "derdengelden" in één jaar vertienvoudigd is?
3. Klopt het dat tegen zes van de elf notarissen van wie de derdenrekening niet in orde bleek, ook in 2008 al een tuchtklacht was ingediend?
4. Deelt u de mening dat knoeien door een notaris met een derdenrekening inderdaad tot een "doodzonde" zou moeten worden bestempeld? Zo ja, acht u het huidige tuchtrecht in de praktijk voldoende in staat om dergelijke "doodzondes" te corrigeren? Zo nee, waarom niet?
5. Deelt u de mening dat indien notarissen meerdere opeenvolgende jaren met hun derdenrekening "in de fout" gaan, dat reden is om zich af te vragen of het huidige tuchtrecht voor notarissen nog wel voldoet? Zo ja, welke conclusies trekt u daar uit? Zo nee, waarom niet?
6. Deelt u de mening dat het notariaat bij uitstek gebaseerd moet zijn op vertrouwen en dat het beschamen daarvan door zelfs een klein deel van de notarissen een bedreiging vormt voor het fundament van het notariaat? Zo ja, in hoeverre tast het toenemend wanbeheer van derdenrekeningen dit vertrouwen aan en wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo nee, waarom niet?
7. Welke mogelijkheden zijn er om notarissen al dan niet tijdelijk van hun functie te ontheffen? Acht u deze mogelijkheden afdoende? Zo, nee waarom niet en wat gaat u doen om dit te verbeteren?
8. Hoe beoordeelt u het gegeven dat 8% van de notarissen de door de toezichthouder BFT gevraagde financiële gegevens niet leveren binnen een maand kon leveren?
9. In hoeverre zijn de taken en bevoegdheden van het BFT afdoende om inzicht te kunnen krijgen in de wijze waarop notarissen hun plichten vervullen? Deelt u de mening dat de geheimhoudingsplicht van notarissen de BFT kan hinderen in het uitoefenen van toezicht? Zo ja, wat gaat u doen om dit op te lossen? Zo nee, waarom niet? PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800