Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 maart 2009

Vragen leden Kalma en Blom (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de registratie voor de verkiezing van het Europees Parlement van kiezers die verblijven in het buitenland.


1. Heeft u signalen ontvangen van de gemeente Den Haag dat, bij de verzoeken tot registratie van kiezers in het buitenland voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 4 juni 2009, opvallend vaak de benodigde kopie ontbreekt van een legitimatiebewijs dat minstens tot de datum van kandidaatstelling (22 april 2009) geldig is? {1}


2. Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat de registratie van kiezers in het buitenland gepaard dient te gaan met een minimum aan bureaucratische belemmeringen?


3. Is het voor de registratie van kiezers noodzakelijk dat het legitimatiebewijs, waarvan een kopie meegezonden wordt, geldig is op de dag van kandidaatstelling? Acht u het waarschijnlijk dat er een wijziging optreedt in de nationaliteit van de kiesgerechtigde tussen het moment van verzoek en de dag van kandidaatstelling?


4. Bent u van mening dat het aanvraagformulier voor registratie als kiezer in het buitenland bij de komende Europese verkiezingen voldoende duidelijk is over de eisen die er aan de kopie van het legitimatiebewijs gesteld worden? Zo nee, ziet u mogelijkheden om verzoeken die inmiddels afgewezen zijn, maar wel voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld op het formulier, alsnog te honoreren?


5. Kunt u een overzicht geven van de maatregelen die al genomen zijn om registratie als kiezer in het buitenland te vereenvoudigen en de opkomst bij verkiezingen te vergroten? Ziet u, mede naar aanleiding van de nu geconstateerde problemen bij registratie, nog mogelijkheden voor verdere vereenvoudiging?

{1} Zie de mededeling op http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=50448

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Zie de mededeling op http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=50448