Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 maart 2009

Vragen leden Jacobi (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD) en Atsma (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

over aflopen beheersovereenkomsten Provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (PSAN)


* Bent u op de hoogte van het feit dat eind 2009 het grootste deel van de lopende beheersovereenkomsten PSAN aflopen en dat de beheerders een vervolgaanvraag kunnen doen?


* Zijn de problemen met de beheersovereenkomst PSAN in de pilot van de Noordelijke Friese Wouden aangaande onvolledig en/of verkeerd kaartmateriaal een uitzondering of zijn er meer problemen met de administratieve processen bij Dienst Regelingen?Zo ja, welke?


* Bent u bekend met de zorgen van een aantal beheerders over het feit dat de nieuwe digitale ondergrond, waarmee huidige fouten en discussies over bijvoorbeeld oppervlaktes voorkomen kunnen worden, niet eind 2009 gereed zal zijn als voorzien en deelt u deze zorgen?


* Wat is uw reactie op het voorstel van deze beheerders dat mocht de digitale ondergrond niet op tijd gereed zijn, de 6-jarige beheerovereenkomsten met een jaar verlengd worden en de vervolgaanvragen eind 2010 ingediend kunnen worden wanneer de digitale ondergrond wel gereed is?


* Bent u op de hoogte van het feit dat de Europese Commissie afwijzend gereageerd heeft op een dergelijk verzoek?


* Bent u bereid zich in te spannen om in dit geval uitstel toch mogelijk te maken en wat zijn de mogelijkheden mocht uitstel onverhoopt niet mogelijk zijn?


* Bent u bekend met het feit dat veel beheerders de uitvoering van de PSAN (en deels PSN) als onbedoeld ingewikkeld ervaren doordat vanuit Brussel geen tot nauwelijks herstelmogelijkheden van procedurele fouten worden geboden, doordat vanuit Brussel de eisen ten aanzien van meetprotocollen zeer rigide lijken en hierdoor veel onbedoelde afwijkingen ontstaan die leiden tot herbeschikkingen en sancties en doordat hardheidsclausules door Brussel niet toegestaan zijn?


* Bent u bereid te onderzoeken of er, en indien mogelijk, hoe er meer flexibiliteit in de regelgeving mogelijk is vanuit Brussel?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl