Provincie Zuid-Holland

Provincie en gemeente eens over rotonde Ammerstol


Aanvullende maatregelen garanderen doorstroming

Er komt een tweede rotonde in de N 210 bij Bergambacht. De gemeente Bergambacht en de provincie werden het gisteren eens over de aanleg van de rotonde Ammerstol. De provincie stemt in met de aanleg van deze rotonde onder de voorwaarde dat de gemeente aanvullende maatregelen treft om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de N 210 te verbeteren.

Eén van die aanvullende maatregelen is het terugbrengen van het aantal aansluitingen op de N 210. Onder andere wordt gekeken naar een verbetering van de situatie bij de Hem en de oversteek van het Broekselaantje.

Dijkverzwaring
De aanleg van de rotonde Ammerstol is van groot belang voor de bewoners, maar ook omdat hiermee tevens een verkeersveilige en soepele ontsluiting van Ammerstol tijdens de verzwaring van de Lekdijk door het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) wordt gegarandeerd.

Rotonde bedrijventerrein De Wetering
Voor de ontsluiting van bedrijventerrein De Wetering is al een rotonde gepland. De mogelijkheden voor aanleg van een eventuele noodweg gedurende de dijkversterking worden door HHSK onderzocht, om de transportbedrijven die zijn gevestigd langs de Lekdijk te kunnen ontsluiten. Hierbij wordt mogelijk aangesloten op de rotonde van bedrijventerrein De Wetering. De inzet is om in 2010 te starten met het groot onderhoud aan de N 210 en dat in dat werk ook de beide rotondes kunnen worden aangelegd. De rotondes zijn dan klaar wanneer het werk voor de dijkverzwaring start.

Bijdrage vier partijen
Provincie, gemeente, hoogheemraadschap en grondeigenaren VOF De Wetering dragen bij aan de aanleg van beide rotondes en de maatregelen voor de verbetering van de verkeersveilgheid en doorstroming. De gemeente geeft de beide rotondes een grote prioriteit. De rotonde Ammerstol wordt voor een groot deel door de gemeente betaald, waar mogelijk met medefinanciering van het hoogheemraadschap. De provincie betaalt de aanvullende maatregelen zoals het verbeteren van de verkeersveiligheid van de oversteek van het Broekselaantje, het veiliger maken van de aansluitingen bij De Hem en de verlegging van kabels en leidingen.

Actie bewoners
De aanleg van de rotonde Ammerstol is een bewogen onderwerp geweest dat de bewoners van deze Lekdijkkern heeft beziggehouden. Eerder deze maand was een groep bewoners bij de Statencommissievergadering bij de provincie en heeft daar middels een presentatie haar wens om een rotonde aan te leggen kracht bij gezet. De informatie die daarbij werd gegeven is voor de provincie aanleiding geweest spoedig te beslissen over deze rotonde.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 7240