Ingezonden persbericht


News flash

'Melissa' viert tiende verjaardag

Het beruchte Melissa-virus was het eerste virus dat op grote schaal

het e-mailverkeer verstoorde

Amsterdam / Brussel, 25 maart 2009 - Het eerste virus dat wereldwijd het e-mailverkeer verstoorde, is morgen jarig. Het Melissa-virus werd naar verluidt genoemd naar een erotische danseres die David L. Smith, de ontwikkelaar van het virus, in Florida had ontmoet. Het virus verstuurde via Microsoft Outlook een geïnfecteerde e-mail met de titel "Here is that document you asked for... don't show anyone else;-)" naar de eerste 50 e-mailadressen uit de lijst met contactpersonen van het slachtoffer. Het virus verspreidde zich zo snel, dat de e-mailservers wereldwijd overbelast geraakten.

Het Melissa-virus richt weliswaar geen onherstelbare schade aan, maar wordt wel algemeen beschouwd als de voorloper van de verwoestende botnets waarmee cybercriminelen sindsdien zo snel en makkelijk malware verspreiden. Sinds MessageLabs, dat nu deel uitmaakt van Symantec, in maart 1999 het virus voor het eerst onderschepte, heeft het bedrijf al 108 stammen en meer dan 100.000 exemplaren van het virus tegengehouden. Melissa vormt ook nu nog een reële bedreiging en MessageLabs onderschept nog elke maand gemiddeld een tiental exemplaren.

"Je zou Melissa kunnen vergelijken met de topmodellen van de jaren 90, die met hun voornaam symbool stonden voor een hele industrietak", verklaarde Alex Shipp, Senior Director, Emerging Anti-malware Technologies bij MessageLabs. "Het was de eerste aanval van deze omvang. Ik herinner mij nog goed dat wij binnen een uur na de onderschepping van Melissa al honderden exemplaren hadden gedetecteerd - voor 1999 was dat een hoog aantal - en dat wij toen beseften dat er voor altijd een nieuw hoofdstuk in de cybercriminaliteit was aangebroken."

Voor een interview met Alex Shipp over zijn ervaring met Melissa en de belangrijke evoluties die de cybercriminaliteit de voorbije tien jaar heeft doorgemaakt, kunt u contact opnemen met Chetan Corten.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

PERSCONTACT:

Robin Roothans | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 45 | rroothans@webershandwick.com

Chetan Corten | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 40 | ccorten@webershandwick.com

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten. Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.


---- --