NOVA

25 mrt 09

De top van het kabinet en de sociale partners hebben een principe-akkoord gesloten. Het kabinet houdt in het sociaal akkoord vast aan het plan om de pensioenleeftijd op termijn te verhogen naar 67 jaar. Wel krijgen de sociale partners tot 1 oktober de tijd om alternatieven aan te dragen die evenveel geld opbrengen.

Fractie-overleg
De fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie worden vanmorgen allemaal ingelicht door hun fractievoorzitters die mee hebben geschreven aan het akkoord. Waarschijnlijk zal premier in de Kamer zijn plannen presenteren. Waarschijnlijk volgt daarna nog een persconferentie van Balkenende met de vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie).

Tevreden
Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is tevreden met het pakket crisismaatregelen, maar hij beseft dat de maatregelen pijnlijk zijn en "geen feest voor de mensen" betekenen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer spreekt van "veel goed nieuws": de coalitiepartijen erin geslaagd een "solide en zeer degelijk" pakket aan maatregelen tegen de economische crisis samen te stellen waarmee Nederland "vooruit kan".

NOVA staat vanavond uiteraard geheel in het teken van dit akkoord. Wat vindt de oppositie? Wat vinden de verschillende maatschappelijke bewegingen? Wat vinden economen? Wat is de rol van het kabinet? Neemt de vakbeweging hun rol over?

NOVA ontvangt in studio Dudok in Den Haag de voorzitter van de FNV Agnes Jongerius, PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, en de fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob.

Oproep
Wilt u de uitzending van vanavond in studio Dudok in Den Haag bijwonen, neemt u dan contact op met NOVA: 035-6775264 of mail wil.van.rijnswou@novatv.nl.

Tijd: 21.00 uur aanwezig zijn.
Adres: Hofweg 1a
Den Haag