CNV Onderwijs

25 maart 2009

Verslag van de 95 e vergadering van de sector postactieven CNVO op 26 februari, Amersfoort.

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop, secr.

091411. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Henk Snaterse dankt voor de belangstelling tijdens zijn ziekteperiode. Vervolgens leest Frans Kruizinga een gebed.

2. Vaststelling van de agenda.

3. Verslag van de vorige SB vergadering. Redactioneel akkoord. Naar aanleiding van: Wim Stoop merkt op dat er nog geen helderheid is omtrent het middagprogramma van onze sectorledenvergadering. Onze voorkeur gaat uit naar het pensioengebeuren met Willem Jelle Berg. 's Middags heeft Willem Jelle andere verplichtingen; er wordt gepoogd iemand van PGMM te krijgen. Alternatieven zijn b.v. Rienk van Splunder (beoogd voorzitter PCOB ) of iemand van CNV PZ over de betekenis van de vakbeweging voor de senioren. Henk Köhler heeft contacten met PZ. Op korte termijn komt duidelijkheid. Frans Hintzen vermeldt dat de Deelnemersraad ABP zich in maart over het herstelplan gaat buigen.

4. Mededelingen en post. Henk K bezoekt de ledenvergadering BVE op 3 april a.s. te Maarn. Frans Hintzen is helaas verhinderd

onze sectorledenvergadering bij te wonen omdat er dan een nog belangrijker ABP- vergadering plaats vindt. Het Sectorbestuur vindt

dat hij aan die vergadering prioriteit moet geven omdat hij daar de belangen van onze leden nog beter kan dienen.

5. Ledenvergadering 2009. Het middagprogramma is besproken onder pnt. 3. De secretaris heeft nog lang niet alle aanmeldingen binnen. Ieder jaar opnieuw is het een crime de namen van deelnemers uit de rayons en afdelingen op tijd binnen te krijgen. Ook hier wegen de laatste nootjes het zwaarst. Hij begrijpt dat ook niet. Enerzijds niet omdat ieder toch weet dat er elk jaar om deze tijd een opgave moet plaats vinden en dus tijdig afgevaardigden kan werven, anderzijds niet omdat dit werk toch moet gebeuren en je het dus als rayon of afdeling net zo goed wat eerder kunt doen.

Lenie Bakker wil het hele Sectorbestuur een wat meer herkenbare taak geven tijdens de Ledenvergadering. Dus niet alleen aan het Db . Wim Stoop merkt op dit toch elk jaar gebeurt. Als er bijvoorbeeld vragen zijn over het RCP-werk dan krijgt zij het woord, als er vragen zijn over de contacten met het CNV beantwoordt Henk K die. Ook al zitten we niet allemaal op het kleine podium. Maar dit alles hangt wel wat af van de vragen die gesteld worden en van de gemaakte opmerkingen. De voorzitter zal hiermee rekening houden; Wim zal , nu Frans H er dus niet is , proberen pensioenvragen te beantwoorden als Willem Jelle er ook niet zou zijn.

Henk K heeft een stuk omtrent de WMO van de PCOB verspreid.We openen de ledenvergadering wel met gebed, maar niet met een gezang.

6. Voorzieningenpakket en communicatie gericht op leden van 61 en 61+.

Willem Jelle Berg draagt er zorg voor dat de regeling omtrent contributievrijstelling van leden, die 60 jaar lid zijn, ook wordt uitgevoerd. Hierin schuilen nog wat schoonheidsfoutjes. Als er ten onrechte contributie is geheven zal die ongevraagd worden terug betaald.

Astrid de Cock wijst op het belang van de bestaande communicatiekanalen en het juiste gebruik daarvan. Het voorliggende stuk wordt stapsgewijze doorgenomen en er worden uitbreidingen en aanvullingen opgenomen. Dit stuk gaat vervolgens naar het VB. Het SB maakt zich stevig zorgen omtrent het ons inziens te weinig vakbondsmatige karakter van SJ. Daarbij gaat het natuurlijk echt niet alleen om zaken die voor onze sectorleden en ouderen van belang zijn. We weten dat er komende maand maart artikelen over de pensioenproblematiek komen en dat er zelfs een pensioenspecial in de maak is. Dat is goed maar neemt niet weg dat er kennelijk naar onze mening bij de redactie te weinig gevoel is voor wat een vakbondsblad o.i. toch zou moeten zijn. Het is toch te gek voor woorden dat we over de houding van centrale en bond tegenover de crisis, die al vanaf oktober 2008 elke dag krant, tv en borreltafel haalt, nauwelijks een woord kunnen lezen in ons vakbondsblad. Dat is toch geen adequaat en alert reageren. Astrid merkt op dat er momenteel intern naar een oplossing wordt gezocht.

Wim Stoop wijst met betrekking tot het onderwerp communicatie naar senioren op een voorstel van WJ Berg aan het Verenigingsbestuur. Daarin staat dat er, al dan niet met SJ mee, nieuwsbrieven gaan naar de leden die te maken hebben met veranderingen in bestaande of met nieuwe CAO's. Hij vindt dat een uitstekende zaak en een goed voorstel maar verbaast zich er wel over dat in dat voorstel alle sectoren worden genoemd maar niet onze sector. Waarom zou dat naar onze senioren niet kunnen als er bijvoorbeeld sprake is van ingrijpende pensioenvoorzieningen? Astrid wijst er op dat die zaken vaak alle leden betreffen. Wim erkent dit en ook dat die zaken dan in SJ moeten, als dat dan ook maar gebeurt. Bovendien, het gaat ons niet om nieuwsbrieven omwille van de nieuwsbrieven maar alleen als het pas geeft. En dus blijft hij verbaast dat dit niet in het voorstel van Willem Jelle staat en is hij zo mogelijk nog meer verbaasd dat niemand in het Vb dat heeft gemerkt. Natuurlijk kan er gebruik gemaakt worden van onze eigen maandelijkse nieuwsbrieven maar die bereiken alleen de 4500 senioren met een bekend e mailadres. Willem Jelle merkt nog op dat het kunnen mee sturen van inlagen bij SJ porto verhogend kan werken of niet mogelijk is als SJ niet verschijnt dan wel indien er reeds iets anders moet worden meegestuurd.

Overigens kunnen nieuwsbrieven ook per post worden verstuurd maar dan wel voor rekening van de sector. Wim Stoop erkent dit maar zegt er wel bij dat dit geld er gewoonweg niet is. Maar nog afgezien daarvan, die brieven komen dan niet van de sector maar van de Vereniging, net als brieven aan andere sectoren als door WJBerg in zijn voorstel bedoeld. Die krijgen dan toch ook niet de rekening gepresenteerd? Laten we toch het ledenbehoudende karakter van dit soort communicatiemiddelen met een grote attentiewaarde niet. miskennen.

Willem Jelle Berg erkent dat het heel goed zou zijn voor ieder en voor de aantrekkelijkheid van de bond als wij als bond ook bij CNV Rechtshulplus zouden zijn aangesloten. Hij streeft daar dan ook naar maar het kost heel veel geld. Zo'n EUR 450000 per jaar. Dat kan contributieverhogend werken. De secretaris wijst erop dat die voorziening voor ieder van belang is, niet alleen voor de postactieven. Die hebben niet per definitie een grotere hulpvraag op dit persoonlijke rechtsgebied maar voor hen is het beleidsterrein arbeid en inkomen veel minder interessant en intensief en dus spreekt deze voorziening daardoor juist hen aan, is daardoor sterk vooral oudere leden bindend. Ze blijven wellicht lid als die voorziening er is waar nu, zonder die voorziening, veel ouderen afhaken omdat arbeid en inkomen minder interessant en ledenbindend blijven werken.

Lenie Bakker uit haar ongenoegen omtrent de vrij moeizame manier van communiceren met sommige mensen in de afdeling scholing van de Werkorganisatie in het kader van het organiseren van cursusdagen. Ze wordt weliswaar altijd beleefd en correct behandeld, maar het kan ook té strak en té zakelijk gaan. Er is h.i. blijkbaar te weinig begrip voor ouderen in het algemeen en voor oudere kaderleden in het bijzonder. Kaderleden willen zich welkom weten in ons eigen bondsgebouw. Overigens, indien ze alles zelf zou kunnen regelen zou ze ook wel veel sneller klaar zijn. Er gaat nu te veel via te veel schijven.

Willem Jelle Berg zegt deze signalen van Lenie goed op te pikken. Hij is wel wat verbaasd. Inderdaad kan de inrichting van het bondsgebouw wat zakelijk overkomen maar hij ervaart dat juist de mensen van de academie wel klantvriendelijk werken. Zo kan ook aan de catering best wat worden gedaan, maar dat kost nu eenmaal geld. Daarmee wil hij de zaak echter niet bagatelliseren en hij zal dan ook deze signalen doorspreken met de leidinggevende op die afdeling. Het belang van enthousiaste vrijwilligers staat voorop.

Wij zullen deze communicatie a.s. vergadering wederom agenderen.

7. AV van mei 2009 (voorstel rechtshulp plus en motie SJ).

Het voorstel omtrent rechtshulp plus kan zo worden ingediend; er zal hoogstwaarschijnlijk een positief pre advies komen. Het participeren door CNVO in de rechtshulp plus is van eminent belang voor ledenbehoud. Als de voorziening van goed niveau is, zullen veel leden hun dure rechtsbijstandsverzekering willen opzegen en dat spaart hen veel geld uit. Bedanken als lid en het zich opnieuw verzekeren kost de (potentiële) bedanker dan geld i.p.v. dat het hem/haar geld oplevert.

Voor wat betreft de motie omtrent de inhoud van het Schooljournaal bepleiten Willem Jelle en Astrid die niet in te dienen maar aan te houden en te wachten op wat er nu binnenkort gaat gebeuren. De secretaris zegt dat de motie er is om te weten te komen wat de AV nu eigenlijk van ons blad vindt. Wat het bestuur vindt merken we dan wel, maar als het bestuur ook echt een ommekeer in houding van de redactie wil kan de motie prima dienen als ondersteuning van het beleid van het bestuur. De motie wordt ingediend.

8. Nieuwe structuur (voorbereiding 4 maart discussie). De secretaris heeft via voetnoten bij het VB stuk al commentaar geleverd. Indien SB- leden aandachtspunten hebben mailen ze die snel naar Wim Stoop. Op 4 maart a.s. zal hierover in Utrecht worden gesproken met kaderleden. We houden als Sb om 1400 uur een voorbespreking. De secretaris zal een zaaltje bespreken.

9. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen. Lenie Bakker wijst op het overlijden van een tweetal bestuurders uit Gelderland.

b. penningmeesterzaken. Er is sprake van een eenmansaktie in het veld, die door de opstarter ervan niet ook aan het Sb is gemaild. Vooral dat laatste wordt betreurd. Zo moeten we niet met elkaar in de bond willen omgaan. Volstrekt duidelijk moet zijn dat de brenger van een soms vervelende boodschap niet verward moet worden met de boodschap zelf. Als voorzitter, secretaris, penningmeester met kaderleden communiceren doen ze dat namens het gehele sectorbestuur. Aanvallen op personen zijn niet alleen onterecht, ze maken ook het werken onmogelijk en zijn oncollegiaal.

10 Rondvraag en Wvttk en sluiting: Henk K zal de volgende keer de vergadering openen.

Wim Stoop, secretaris. .


---