Ingezonden persbericht


Move It wil personeelsproblematiek logistiek oplossen

Het project Move It Zuidwest heeft subsidie ontvangen van het ministerie van Economische Zaken. Het geld is bedoeld voor de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek waarmee de sector kampt. De doelstelling is het behouden en binden van medewerkers voor de branche en het gezamenlijk werken aan de instroom van nieuwe medewerkers voor de langere termijn.

Het project is een samenwerkingsverband van logistieke bedrijven, arbeidsmarktorganisaties en kennisinstellingen. Door georganiseerd samen te werken hopen de logistieke bedrijven op een grotere instroom van nieuwe arbeidskrachten op de langere termijn en behoud van zittend personeel. Move It platforms in Zeeland, Bergen op Zoom en Breda gaan hiervoor maatwerkplannen opstellen voor hun eigen gebied. Speerpunten zijn: samenwerken, vinden, opleiden en binden. Move It projectleider Bob Legius: "Het is niet zo dat alle problemen morgen opgelost zijn. Maar met deze praktische aanpak zetten we een belangrijke eerste stap."

Transation
Door het organiseren van lokale Transationdagen (Transation staat voor transport en sensation) gecombineerd met wervingscampagnes en voorlichting op scholen moeten meer mensen bekend raken met de logistiek. Op een Transationdag presenteren bedrijven zich op een interactieve manier aan het publiek. Belangstellenden kunnen een stukje rijden in een vrachtwagen en er zijn behendigheidsoefeningen op een heftruck. Ook de kantoren zijn open en er is een voorlichtingsmarkt. In 2008 leverde een Transationdag in Tilburg ruim tweeënhalf duizend bezoekers op. Speciale opleidingstrajecten in samenwerking met opleidingsinstituten gaan zorgen voor goed opgeleid personeel. Innovatie op het gebied van flexibilisering van werktijden, roosters en werkprocessen moet helpen om doelgroepen die in deeltijd willen werken, te trekken.

Personeelstekort door vergrijzing in de toekomst
Een kwart van de logistieke bedrijven in Zuidwest Nederland kende een personeelstekort. Door de recessie hebben vele bedrijven momenteel geen mensen nodig, maar als de economische situatie verbetert zal het personeelstekort zich als nooit tevoren zich manifesteren. Het imago van de sector en het beroepsbeeld is zwak (lange werktijden, lage verdiensten) of onbekend. Bovendien speelt de vergrijzing een rol. Vraag en aanbod sluiten vooral regionaal slecht aan, reden voor een regionale aanpak in het project Move It.

Het Move It project is een initiatief van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM ondersteunt het project. Voor de uitvoering zijn gespecialiseerde partners ingeschakeld. De verleende subsidie is afkomstig uit het Pieken in de Delta programma van het ministerie van Economische Zaken. De deelnemende bedrijven dragen financieel bij aan het project.