Golfbaan op Cruiseship


Amersfoort, 20090325 -- Enkele weken geleden liep de "Celebrity Solstice", het grootste cruiseschip dat ooit in Nederland en Duitsland gebouwd werd van stapel in de scheepswerf van Meyer Werft in Papenburg, Duitsland. Niet alleen de gigantische afmetingen van het luxepassagiersschip zijn grensverleggend, maar ook de opzienbarende recreatievoorziening in de vorm van een natuurlijke en bespeelbare golfbaan van gras met een oppervlak van 1.500 m² op het hoogst gelegen dek ("The Lawn Club") op 36 meter hoogte

Volgens de eigenaar van het schip is deze dakbegroeiing of beter gezegd "dekbegroeiing" wereldwijd de allereerste begroeiing van een schip van deze omvang en op deze wijze. Celebrity Cruises heeft dit groene idee geïntroduceerd als attractie voor iedereen die ook op zee echt gras onder de voeten wil voelen - golf, jeu-de-boules, cricket en picknicken op echt gras voor nog meer afwisseling aan boord tussen Florida en de Bahama's.

Toen de verantwoordelijke ontwerpers ongeveer een jaar geleden hun denkbeelden voorlegden aan Jörg Breuning en Peter Philippi van de firma Green Roof Service, was nog helemaal niet bekend of en hoe de wensen van de opdrachtgevers vorm zouden moeten krijgen. Jörg Breuning nam de klus aan en gebruikte hierbij zijn eigen jarenlange ervaring als dakbegroener in Duitsland en van de ondersteuning van Optigroen. De eisen aan een "dekbegroeiing" lijken weliswaar heel veel op de eisen aan een "dakbegroeiing", maar hier moet met andere verzwarende omstandigheden rekening worden gehouden, zoals een duurzame functionele, beloopbare, lichte laagopbouw die tegen wegwaaien beschermd is, met een bespeelbaar golfgazon dat ook bestand moet zijn tegen de verschillende klimatologische invloeden, weersomstandigheden en wisselende dakhellingen (afhankelijk van het weer 2-27%).

In navolging van betrouwbare Optigroen-dakbegroenings-systeemoplossingen werd de nieuwe systeemoplossing type "gazondek" ontwikkeld. De basis hiervoor vormt de klassieke meerlaagsopbouw die in dit specifieke geval o.a. is aangebracht met de drainagebufferplaat type FKD 40 en het gazonsubstraat type "R extra licht". De opbouw van de "dekbegroeiing" werd door de Optigroen-partneronderneming Borchers uit Surwold op de scheepswerf van de firma Meyer Werft aangebracht, waarbij de projectleiding in handen was van Bernhard Mescher en Jörg Breuning.
De aanleg van de dekbegroeiing duurde ongeveer twee weken. Dit bijzondere project toont eens te meer, dat de mogelijkheden voor begroeiing van "gebouwen" bijna onbegrensd zijn.


Optigroen Nederland
e-mail: info@optigroen.nl
www.optigroen.nl





Ingezonden persbericht