Koude winter kost 50 euro extra aan gas

Amsterdam, 25 maart 2009

De afgelopen koude winter kost huishoudens 50 euro extra aan gas. In de winter kan 'zomertijd' stookkosten schelen doordat huizen dan 's avonds minder koud zijn. Consumenten besparen energie door de zomertijd.

Komend weekeinde is het weer zover. Dan begint de zomertijd en kunnen we een uurtje korter slapen omdat we de klok een uur vooruitzetten. Het doel van het verzetten van de klok is energiebesparing. 's Avonds wordt het later donker en hoeven de lampen dus minder lang aan, zo is de gedachte. Daar staat tegenover dat in de ochtend weer vaker het licht aan zal moeten. Toch lijkt het erop dat we per saldo besparen. Bij de meerderheid van de 68.400 respondenten op de ING Vraag van vandaag gaat het energieverbruik omlaag. Zes op de tien (60%) gepeilde bezoekers gebruikt minder energie door de zomertijd, 7% juist meer. Eenderde (33%) denkt dat het geen invloed heeft of weet het niet. De maatregel lijkt dus te doen waar hij voor bedoeld is: energie besparen.

Verspillen in de winter

Als de 'zomertijd' energie bespaart, waarom doen we het dan ook niet in de winter? In de winter valt misschien wel meer energie te besparen dan in de zomer vanwege de stookkosten. Bij 'zomertijd' wordt het 's avonds niet alleen later donker, maar ook later kouder. Dat kan flink in de winterse stookkosten schelen ten opzichte van de huidige situatie. Als het langer licht blijft gaan mensen misschien ook vaker buiten sporten en minder vaak thuis energie verbruiken door televisiekijken of internetten.

Koude winter kost geld

Zeker afgelopen winter zou energiebesparing van pas zijn gekomen. Want hoewel de schaatspret voor veel plezier heeft gezorgd, heeft de winter consumenten wel op extra (stook)kosten gejaagd. Van het jaarlijkse aardgasverbruik komt zo'n tweevijfde voor rekening van het eerste kwartaal. Tot nu toe ligt de gemiddelde temperatuur in het eerste kwartaal 3 graden lager dan vorig jaar. Het temperatuurverschil leidt in deze periode tot zo'n 20% extra aardgasverbruik ten opzichte van 2008. Dat gaat voor huishoudens al snel om 50 euro hogere kosten over het eerste kwartaal. Of consumenten die tegenvaller bij de eindafrekening moeten incasseren hangt ook af van de temperatuur in de rest van het jaar. Zo zou een warme herfst weer wat energie schelen.

© 2009 ING Economisch Bureau