Ingezonden persbericht


Persbericht 3

The Reader van Stephen Daldry openingsfilm
International Film Festival Breda


1st International Film Festival Breda
25 t/m 29 maart 2009
www.filmfestivalbreda.com

Met de Nederlandse première van The Reader van Stephen Daldry, naar het beroemde boek De Voorlezer van Bernhard Schlink, opent International Film Festival Breda woensdagavond 25 maart haar eerste editie.

Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin en Bruno Ganz spelen de belangrijkste rollen in deze film van Stephen Daldry (Oscarnominatie The Hours, Billy Elliot). Het boek kent een miljoenenpubliek en is in meer dan veertig talen vertaald. Het is ook de eerste Europese roman die de nummer 1 positie op de New York Times Bestseller List bereikte. In Nederland zijn meer dan 100.000 exemplaren van het boek verkocht. De film is genomineerd voor vijf Oscars in de categorieën beste film, beste regie, beste vrouwelijke hoofdrol, beste cinematografie en beste scenario. Kate Winslet heeft voor haar rol in The Reader inmiddels een Golden Globe en een BAFTA in ontvangst mogen nemen. Vanaf 2 april is de film te zien in de Nederlandse bioscopen. Zie ook: www.thereader-movie.com Distributie: Benelux Film Distributors.

The Reader
Duitsland - Jaren '50
Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg (David Kross) op weg naar school ziek wordt, zorgt een twee keer zo oude tramconductrice Hanna (Kate Winslet) ervoor dat hij heelhuids thuiskomt. Eenmaal genezen gaat hij naar haar op zoek. Tussen de twee ontstaat al snel een geheime gepassioneerde relatie.

Michael ontdekt dat Hanna het heerlijk vindt om te worden voorgelezen en dat hun vriendschap daarmee intenser wordt. Het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur, komt zo aan bod. Totdat Hanna, tot groot verdriet van Michael, van de ene op de andere dag verdwenen is.

Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent een Nazitribunaal bijwoont, ziet hij haar weer terug, maar wel in een totaal andere setting. Ze staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

Stephen Daldry
Stephen Daldry (1961) studeerde aan de universiteit van Sheffield en volgde lessen aan de East 15 Acting School, London. Daldry begon zijn carrière met toneel en maakte in 2000 zijn speelfilmdebuut met Billy Elliot. Met deze film waarin het verhaal wordt verteld van een jongen die ballet wil dansen werd hij ook direct genomineerd voor een Oscar voor beste regie. In 2002 kwam The Hours uit. Daldry's tweede film laat zien hoe de roman Mrs. Dalloway het leven van drie vrouwen beïnvloedt. Met zijn tweede speelfilm behaalde hij zijn tweede Oscarnominatie voor beste regie. Inmiddels is Daldry voor de derde maal in deze categorie genomineerd voor The Reader.

Stichting Lezen & Schrijven
Voor deze film is een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Lezen & Schrijven. (Voor)lezen vormt immers de rode draad in deze film. Het kunnen lezen is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Anderhalf miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen meekomen in de maatschappij. Een groot aantal prominente Nederlanders die het thema geletterdheid een warm hart toedragen zijn uitgenodigd om op 25 maart de première in Breda bij te wonen.

48 Hour Film Project zet jonge filmmakers in the spotlight Het wereldwijde filmproject The 48 Hour Film Project beleeft dit jaar zijn eerste aflevering in Breda van 20 t/m 22 maart. In 48 uur tijd maken teams van filmmakers een short, die na beoordeling door vakjury mee kan dingen naar een internationale prijs.

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, BN/De Stem, MustSee Bioscoop en Chassé Cinema.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit: Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver

Voor meer informatie kan men contact opnemen met:

International Film Festival Breda - 25 t/m 29 maart 2009 Met focus op vernieuwende Europese film en beeldcultuur. Reduitlaan 33, 4814 DC Breda
telefoon: 076 52 33 410

algemeen directeur
Leo Hannewijk
telefoon: 06 51 80 52 63

pers en publiciteit
Sonja Barentsen
e-mail: sonja@filmfestivalbreda.com
telefoon: 06 42 68 25 94

Distributeur The Reader
Benelux Film Distributors
De Poort 40, 3991 DV Houten
e-mail: nederland@bfdfilm.com
telefoon: 030 6340660

Boekuitgave De Voorlezer van Bernhard Schlink
Uitgeverij Cossee B.V.
Eva Cossee
Kerkstraat 361, 1017 HW Amsterdam.
e-mail: cossee@cossee.com
telefoon: 020 5289911

Stichting Lezen en Schrijven
Renate Engelen
Lange Voorhout 19, 2514 EB Den Haag
e-mail: re@lezenenschrijven.nl
telefoon: 070 302 26 60

Coördinatie publiciteit International Film Festival Breda én The Reader MVSP
Monique van Schendelen
Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
e-mail: monique@mvsp.nl
telefoon: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885

Trailer, high res foto's, persmap
Zie www.bfdfilm.com voor | Inlogcodes: Username: pers Password: bfdfilm High res foto's kan men ook opvragen bij MVSP Publiciteit. Tevens een EPK (betacam of dvd) met fragmenten.

De website www.filmfestivalbreda.com is een tijdelijke website. U kunt hier nog geen persberichten of beeldmateriaal downloaden. U kunt dit wel opvragen bij Sonja Barentsen, hoofd pers en publiciteit van het festival