Ingezonden persbericht


Persbericht

Zilveren Kruis Achmea ziet dat inentingsadvies vaak in de wind wordt geslagen

ONNODIG ZIEK DOOR NALATEN GRATIS INENTING

Zeist, 26 maart - Kinderen en volwassenen vergeten vaak zich te laten inenten als ze op vakantie gaan naar zuidelijke landen als Marokko, Tunesië, Turkije, Algerije en Egypte. Ze denken dat inenting naar dergelijke landen niet nodig is, terwijl er officieel een vaccinatieadvies voor deze landen bestaat. "Wellicht dat mensen bovendien ervan uitgaan dat je je alleen voor verre bestemmingen moet laten inenten of ze denken dat vaccinatie hoge kosten met zich meebrengt. Inenting zit echter bij de meeste zorgverzekeraars deels of, zoals bij ons, volledig in de aanvullende verzekering", aldus Arné van den Boom, directeur commercie van Zilveren Kruis Achmea, een van de grote zorgverzekeraars van Nederland.

Onlangs werd bekend dat onderzoekers van de Universiteit Antwerpen adviseren om alle kinderen tot twaalf jaar in te enten tegen hepatitis A als zij op vakantie gaan naar landen rond de Middellandse Zee. Uit hun onderzoek is gebleken dat uitbraken van virale leverontsteking de laatste jaren vooral zijn voorgekomen op crèches en basisscholen als gevolg van op vakantie opgelopen besmetting met hepatitis A. De effecten bij kinderen zijn vaak beperkt, maar zij geven deze niet dodelijke ziekte wel heel makkelijk door aan volwassenen die daardoor vaak maanden ziek zijn. De ziekte is eenvoudig te voorkomen door goede hygiëne in acht te nemen, maar ook door tijdige vaccinatie.

Niet iedereen laat zich inenten als ze afreizen naar landen als Turkije, Marokko, Algerije of Egypte. Toch zijn de risico's op besmetting relatief groot. Door gebrekkige hygiëne en hoge temperaturen is de kans op overdracht van hepatitis, maar ook van ziekten als cholera, tyfus, difterie en tetanus hoger dan gemiddeld. Dat kan al gebeuren, zo is uit het Belgische onderzoek gebleken, als kinderen onderling met elkaar spelen en er één besmet is; door het eten van versbereid ijs of door het drinken van vers sinaasappelsap dat wordt uitgeperst in een vies apparaat. "En dan te bedenken dat de vergoeding van vaccinaties en medicijnen bij een vakantie naar dergelijke landen voor 100 procent door onze aanvullende verzekering wordt gedekt. Dan zou je verwachten dat vaker gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om je tegen dergelijke ziekten in te laten enten", aldus Van den Boom.

Zilveren Kruis Achmea raadt vakantiegangers aan om zich bij een groepsreis naar genoemde landen vier tot zes weken van te voren aan te melden voor vaccinatie. Wie een ongeorganiseerde (wereld-) reis gaat maken doet er goed aan zich drie tot zes maanden voor de trip aan te melden voor inenting tegen difterie, tetanus, polio, gele koorts, tyfus, cholera en hepatitis A en/of B. Inenting wordt voor 100 procent gedekt via de aanvullende verzekering als dat gebeurt bij vestigingen van Meditel en de Travel Clinics van Achmea Vitale.