Ingezonden persbericht


Verkoop Koppenhinksteeg dreigt
Teken landelijke petitie tegen kraakverbod

Op vrijdag 20 maart 2009 maakte het Leidse college van PvdA, GroenLinks, VVD en CDA bekend dat de Vrijplaats Koppenhinksteeg, waar onder andere De Fabel van de Illegaal zit, niet in aanmerking komt als koper van de Koppenhinksteeg-panden. Ook een makelaar die het complex van de gemeente over wilde nemen, inclusief alle linkse groeperingen, ving bot en mag niet meer meedingen.

De Vrijplaats was één van de zeven bieders in het verkoopproces. De Vrijplaats had 1,25 euro geboden en stelde zich garant voor de torenhoge kosten die verbonden zijn aan de hoognodige renovatie van het complex. Deze optie kostte de gemeente dus helemaal niets en viel binnen de kaders van het college-akkoord. Toch besloot het college voor de tweede maal de Vrijplaats een dolk in de rug te steken en gooide men de Vrijplaats uit de verkoopprocedure. Ondertussen onderhandelt het college lustig verder met een vooralsnog onbekende kapitaalkrachtige projectontwikkelaar. Ontruiming dreigt dan ook voor de inmiddels 40 jaar oude gekraakte sociaal-politieke Vrijplaats.

Motie

Als doekje voor het bloeden heeft de gemeente wel een motie aangenomen die stelt dat enkel De Fabel van de Illegaal, sportcentrum Hong Ying en De Weggeefwinkel geholpen zullen worden bij het vinden van alternatieve huisvesting. Maar dat aanbod is weinig waard. Voor die huisvesting moet namelijk een "marktconforme huur" betaald gaan worden, iets dat gewoonweg onmogelijk is voor de drie organisaties. Bovendien krijgen Bar & Boos en De Linkse Kerk helemaal niets aangeboden.

Het is extra wrang dat de karige motie ingediend is door GroenLinks, nota bene samen met Henny Keereweer, fractievoorzitter van de PvdA en al tijden een verklaard tegenstander van de Vrijplaats. Een partij als GroenLinks zou toch op z'n minst een motie moeten indienen die pleit voor een betaalbaar alternatief voor alle steegorganisaties. Maar onder druk van de PvdA, CDA en VVD is GroenLinks wederom door de knieën gegaan.

Geld

De situatie ziet er kortom niet rooskleurig uit voor de Vrijplaats. De gemeente had het liefst gezien dat alle organisaties de Vrijplaats op 1 maart 2009 zouden hebben verlaten. Maar de strijd is nog lang niet gestreden. Op dit moment loopt er nog een bodemprocedure waarin voortzetting van de legalisering geëist wordt. In die procedure wordt ook een compensatie geëist voor de 436.000 euro die de Vrijplaats in het complex investeerde om te voldoen aan de legalisatievereisten die de gemeente eerder stelde. Ook zal een eventuele ontruimingsprocedure de Vrijplaats aanknopingspunten bieden om zich juridisch tegen een ontruiming te verzetten.

Deze procedures kosten echter veel geld. Help de Vrijplaats te behouden en stort uw gift, groot of klein, op rekeningnummer 9432856 t.n.v. Leids Weggeeffonds, Leiden en o.v.v. "1 maart bestaat niet".

Kraakverbod

Niet alleen de gekraakte panden van de Vrijplaats liggen onder vuur. De landelijke politiek, onder leiding van CDA, CU en VVD, koerst namelijk aan op een algemeen kraakverbod. Daardoor zal leegstand en woningnood drastisch toenemen en dreigen allerlei sociaal-politieke initiatieven in het land de nek omgedraaid te worden. De Fabel van de Illegaal is het uiteraard niet eens met een kraakverbod en roept iedereen op om een petitie ertegen te ondertekenen. Meer informatie en ondertekening op de website: http://www.kraakpetitie.nl/

***********************************************