European Union



Brussel, 26 maart 2009

Concentraties: De Commissie verleent goedkeuring voor de voorgenomen verwerving van de activiteiten van Philips op het gebied van PC-monitoren onder merknaam en elektronische beeldschermen door TPV

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening goedkeuring verleend voor de voorgenomen verwerving van de activiteiten op het gebied van PC-monitoren onder merknaam en elektronische beeldschermen (digitale openbare informatie) van de Nederlandse onderneming Koninklijke Philips Electronics N.V. (Philips) door TPV Technology Limited, een producent van monitortechnologie die gevestigd is in Bermuda. Digitale openbare informatieproducten zijn elektronische beeldschermen die in openbare ruimten worden geplaatst en die beelden doorgeven voor amusements-, informatie- of advertentiedoeleinden. Na onderzoek kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zal belemmeren.

TPV is een aanbieder van monitortechnologie. De onderneming ontwerpt en produceert een breed gamma van computermonitoren voor distributie in Azië, Europa en de Verenigde Staten, en levert eveneens digitale openbare informatieproducten aan Original Equipment Manufacturers (OEM).

De over te nemen activiteiten (Philips HoldCo) betreffen de branding en distributie van computermonitoren en digitale openbare informatieproducten.

De voorgenomen transactie zal tot enige overlapping leiden op de markt voor LCD-monitoren voor PC's waarop zowel TPV als Philips HoldCo actief zijn; PC-monitoren voor OEM en monitoren met kathodestraalbuizen worden echter alleen door TPV geproduceerd. Het onderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de horizontale overlapping tussen de activiteiten van TPV en Philips HoldCo zeer beperkt is en dat de gefuseerde entiteit, ongeacht welke marktdefinitie wordt gehanteerd, na de voorgenomen transactie concurrentie zal blijven ondervinden van verscheidene sterke, efficiënte ondernemingen.

Verder zal de transactie in twee segmenten verticale betrekkingen tot gevolg hebben: de activiteiten van TPV op OEM-niveau bevinden zich zowel wat LCD-monitoren voor PC's als wat digitale openbare informatiebeeldschermen betreft upstream ten opzichte van de activiteiten van Philips HoldCo op de markten voor PC-monitoren en digitale openbare informatiebeeldschermen onder merknaam.

De Commissie heeft echter in beide gevallen vastgesteld dat de gefuseerde entiteit nooit geneigd of in staat zal zijn de toegang tot de OEM-producten van TPV te beperken omdat verscheidene concurrenten soortgelijke producten aan OEM leveren en veel concurrenten ten aanzien van de merkproducten hoe dan ook verticaal geïntegreerd zijn. De Commissie heeft verder geconstateerd dat het onwaarschijnlijk is dat de gefuseerde onderneming tot een afschermingsstrategie zal overgaan door concurrenten van TPV op OEM-niveau ervan te weerhouden in de vraag van Philips HoldCo naar hun producten te voorzien, voornamelijk omdat de aanwezigheid van Philips HoldCo op de downstreammarkt beperkt is.

Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m109.html#m_5455