Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Te weinig aandacht voor donkere kant vaderlandse geschiedenis 'waarschuwing voor onvolledigheid Canon50 van OCW'

'De Canon50* is teveel een weergave van de 'feelgood' geschiedenis van Nederland'. Dit stelt the Amsterdam Dungeon na aanleiding van een onderzoek uitgevoerd onder ruim 420 bezoekers. De Amsterdamse attractie, waar bezoekers de duistere kant van Nederlands verleden zelf kunnen beleven, vroeg bezoekers voorafgaand aan het bezoek een vragenlijst in te vullen. Door middel van een 20tal vragen werd de historische kennis (van voor 1900) van bezoekers getest aan de hand van de Canon50 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De meest opvallendste uitkomst: 83% van de ondervraagden is wel bekend met de 'mooie' verhalen van ons verleden, maar niet met de keerzijde van het leed dat speelde 'op de achtergrond'...

De schaduwzijde
The Amsterdam Dungeon heeft op basis van haar onderzoek besloten Nederlanders historisch bewuster te maken van ons duistere verleden. In 2009 zal aan de hand van verschillende Canon50 gebeurtenissen bekendheid worden gegeven aan de schaduwzijde hiervan. Door middel van huiveringwekkende belevenissen in The Amsterdam Dungeon, alternatieve lesbrieven voor het onderwijs en onderzoeken, wordt de Neerlands historie in een reëler perspectief gezet. Van de bezoekers die meededen aan het onderzoek, was 91% niet op de hoogte over de bizarre arbeidsomstandigheden bij de VOC en gaf 76% aan niets te weten over het privé leven van Rembrandt van Rijn...

De duistere kant van Rembrandt
Begin april onthult The Amsterdam Dungeon het eerste donkere geheim met een nieuwe attractie: 'De duistere kant van Rembrandt'. Het minder bekende verhaal over het privéleven van deze wereldberoemde kunstenaar, zal een ander licht op zijn persoonlijkheid laten schijnen... Want wie weet dat Rembrandt zijn maîtresse, Geertje Dircx, heeft op laten sluiten in een Spinhuis omdat zij onenigheid hadden over de alimentatie?

*Canon50
OCW wil dat in het primair en voortgezet onderwijs nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van historisch besef bij leerlingen. De 'canon van Nederland' is een bundeling van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen en verschijnselen uit de Nederlandse geschiedenis. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld heeft. Het kabinet wil de canon per 1 augustus 2009 in de kerndoelen van het basisonderwijs en van de onderbouw van het voortgezet onderwijs opnemen. Zodra de canon in de kerndoelen is opgenomen, zijn scholen verplicht er aandacht aan te besteden.

Over The Amsterdam Dungeon
Diep in het hart van Amsterdam bevindt zich, verborgen onder het Rokin, de meest huiveringwekkende beroemde attractie van de wereld. The Amsterdam Dungeon brengt meer dan 500 jaar griezelige authentieke geschiedenis tot leven... en dood. Een waarschuwing: het is verstandig om in de donkere catacomben van de Dungeon altijd op je hoede te zijn. Sommige van de "attributen" hebben de akelige gewoonte om weer tot leven te komen... The Amsterdam Dungeon is een unieke combinatie van museum, theater en attractie. Waargebeurde en griezelige verhalen uit de Amsterdamse geschiedenis worden door acteurs tot leven gebracht en extra spannend door de vele special effects, een spannende rit in een achtbaan en het spiegellabyrint. Leven in angst voor de Pest, de VOC, de Spaanse Inquisitie en de donkere straten van Amsterdam wordt weer werkelijkheid.

Meer informatie
Consumenten kunnen voor meer informatie over The Amsterdam Dungeon terecht op de website www.theamsterdamdungeon.nl. The Amsterdam Dungeon is dagelijks geopend en gelegen in het hartje van Amsterdam op het Rokin 78. Voor vragen kunnen consumenten ook bellen naar 020-5308500.

Amsterdam, 26 maart 2009


---