Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Bedrijfoverdracht kan nu zonder schenkingsheffing

NAJK is verheugd mede te kunnen delen dat, in een door Alfa Accountants en Adviseurs gevoerde procedure de Hoge Raad een voor de agrarische praktijk zeer belangrijke uitspraak heeft gedaan. Direct gevolg is dat veel bedrijfsoverdrachten in de landbouw voortaan zonder heffing van schenkingsrecht kunnen plaatsvinden.

Het gaat in de landbouw namelijk vaak om bedrijfsoverdrachten waarbij de overnemende partij veelal de eigen zoon - een lagere prijs betaalt dan de vrije verkoopwaarde van het bedrijf. Dat gebeurt niet zonder reden, want voortzetting van het bedrijf tegen een hogere prijs is voor de opvolger in veel gevallen niet haalbaar. De Hoge Raad heeft nu beslist dat er bij dergelijke overdrachten niet gesproken kan worden van een schenking. Dit betekent dat er in die gevallen geen aangifte schenkingsrecht hoeft te worden gedaan.

Een ander voordeel is dat ook geen gebruik meer hoeft te worden gemaakt van de zogenaamde bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Daarmee kon weliswaar in veel gevallen de heffing eveneens achterwege blijven, maar dan alleen onder stringente voorwaarden. Alfa vindt dat de landbouwsector met dit arrest veel beter af is. Met het arrest van de Hoge Raad is ook mogelijk geworden om op jongere leeftijd (jonger dan 55 jaar) zonder schenkingsproblemen een bedrijfsoverdracht uit te voeren, want daarin voorzag de faciliteit sowieso niet.

Hoe het ook zij, het heeft er veel van weg dat de Hoge Raad eindelijk heeft erkend dat bedrijfsoverdrachten in de landbouw niet bedoeld zijn om de bedrijfsopvolgers te bevoordelen, maar juist om het bedrijf te behouden en voort te zetten.

Voor meer info neem contact op met Dirk Anco Albada (portefeuillehouder Bedrijfsovername)

* Datum: 26 maart 2009