Cursus Biomassa en energie
kernbegrippen en toelichtingen

Wageningen, 26 en 27 maart 2009

In samenwerking met de Leerstoelgroep Valorisatie van Plantaardige Productieketens van Wageningen Universiteit en Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG), Biobased Products.

Cursusleiding
prof.dr. Johan Sanders, Wageningen UR, Agrotechnology and Food Sciences Group, cursusleider dr.ir. Wolter Elbersen, Wageningen UR, Biobased Products, cursusleider

Inleiding
Het gebruik van biomassa als grondstof voor energieproductie neemt in even groot tempo toe als de discussie daarover. Dit biedt Nederlandse ondernemers kansen die echter niet altijd even makkelijk te benutten zijn. Biomassa is buitengewoon divers en er bestaan zeer veel verschillende manieren om biomassa om te zetten in elektriciteit, warmte, transportbrandstoffen, chemicaliën of andere nuttige producten. Verder spelen veranderende regels en stimuleringsmaatregelen een grote rol en zullen producenten in toenemende mate op hun duurzaamheid afgerekend worden.

Deze bio-energie ontwikkeling is slechts het begin van een veel omvangrijkere ontwikkeling naar een "Biobased Economy" waarbij uiteindelijk tot 30% van alle energie en ook grondstoffen voor de chemie in Nederland op biomassa gebaseerd zullen zijn.

Om deze kansen te kunnen benutten is inzicht in deze ingewikkelde materie nodig. Voor de producenten en verwerkers in de agro-industrie is het van belang de biomassamarkt en de bijbehorende technologieën en regels te leren kennen en een beeld te hebben hoe zij een rol kunnen spelen als potentiële leverancier van biomassa of als producent van energie en biobrandstoffen. Welke fysieke eisen stellen de verschillende conversieopties? Welke duurzaamheidseisen zullen er gesteld worden aan biomassa voor energie? Welke energieconversie opties zijn er en wat bepaalt de kwaliteit en dus de marktprijs? Wat zijn komende ontwikkelingen in regels en technologie? Hoe moet ik ontwikkelingen anticiperen?

De 2-daagse cursus is een inleidende cursus die zich richt op het verkrijgen van een breed inzicht in de biomassaketen van bron tot verwerking naar energie (warmte, elektriciteit, transportbrandstoffen), chemicaliën en producten. Technische aspecten komen ruim aan bod om de deelnemers in staat te stellen gefundeerde besluiten te nemen. Deelnemers zullen na afloop van de cursus in staat zijn hun eigen kansen en mogelijkheden in de biomassamarkt in te schatten en in staat zijn om hierin een rol te spelen.

Wageningen Business School (WBS) organiseert postacademische opleidingen, cursussen en in-company projecten op basis van de kennis en onderzoeksthema's van Wageningen Universiteit en Research centrum. WBS is actief in beleid, management en ondernemerschap, voeding, ruimte, water en milieu, plant- en dierwetenschappen. WBS ontwikkelt samen met bedrijven, instellingen en docenten van de Universiteit unieke programma's voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. In die programma's worden combinaties gemaakt van actuele kennis met toepassingen en vernieuwingen in de praktijk.