Stadsdeel Amsterdam Centrum


Raad gaat 'anders vergaderen'

16 maart 2009

Het onlangs gehouden vergaderexperiment van de deelraad heeft zijn eerste vruchten afgeworpen: vanaf 26 maart a.s. komt er voortaan voorafgaand aan de vergaderingen van de deelraad en deelraadscommissies een kwartier inloop met koffie en thee.

Inloopkwartier

Om 19.45 uur zijn de leden van de vergadering en de dagelijks bestuurder(s) aanwezig voor een praatje met de insprekers en belangstellenden.

Ook de ambtenaren die geacht worden bij deze vergaderingen aanwezig te zijn worden verzocht om tijdens de inloop aanwezig te zijn. Die kunnen wellicht heel wat kou uit de lucht halen bij insprekers die met veel vragen zitten!?

Bij de deelraadsvergaderingen is de ontvangst in de koffiekamer van de raad; bij de raadscommissies is dit in de commissiezaal waar de desbetreffende vergadering wordt gehouden.

Meer interactie

In de commissies komt er nog bij dat er een helderder onderscheid komt tussen een Informatieblok en een Debatblok met daartussenin een langere pauze. In het Infoblok komen eerst de evt. insprekers en dan evt. presentaties. Daarna informatie-uitwisseling tussen aanwezige db-lid/leden en commissieleden (mededelingen, rondvraag).

Commissieleden moeten zoveel mogelijk hun technische vragen tevoren stellen aan de ambtenaren en de vergadering daarmee niet belasten. Vervolgens een langere pauze zodat commissieleden onderling of met het db-lid of het publiek, in ieder geval met elkaar informeel nog meer vragen en informatie kunnen uitwisselen.

Na de pauze debat over de punten op de agenda. Het db-lid doet hieraan in principe niet mee, maar wordt indien nodig wel betrokken bij het debat. Voor het db en de ambtenaren is dit wennen. Dat geldt ook voor de commissieleden. Maar de hoop is om uiteindelijk de vergaderingen beter uit de verf te laten komen.

Wij hopen op uw medewerking!

Mechtild Rietveld Griffier