Gemeente Teylingen

debatten in raadzaal

Leerlingen kijken al uit naar debatten in raadzaal

16 maart 2009

De Kindergemeenteraad is weer begonnen! De gemeenteraad van Teylingen wil kinderen graag enthousiast maken voor de plaatselijke politiek. De afgelopen weken gaven raadsleden en wethouders gastlessen op diverse basisscholen aan zes groepen. De leerlingen leerden zo hoe de politiek en democratie werkt. Op 26 maart gaan de leerlingen ervaren hoe het is om keuzes te maken in de vergadering van de kindergemeenteraad.

De scholen die deze keer meedoen zijn de Regenboog, met drie groepen en de Emmaüs uit Voorhout, de Oostergeest uit Warmond en het Bolwerk uit Sassenheim.

Naast de les over politiek leren de kinderen ook debatteren. Op de Emmaus en ook in een klas van de Regenboog werd gediscussieerd over de stelling dat het beter is onder de 21 jaar geen alcohol te drinken. Hierover waren de meningen verdeeld en dat leidt al snel tot een echt debat. Een leerling vond het jammer dat hij dan ook geen kaasfondue meer zou mogen eten, hierin zit immers ook wijn. Een slimme leerling merkte op dat de alcohol bij het verwarmen verdampt. Een andere leerling gaf aan dat het slecht is voor de ontwikkeling van je hersenen, juist als je jong bent.

De gastlessen en debatlessen worden gegeven door de raadsleden Goudsmit, Nieuwenhuizen, Peetoom, Van Velzen en Volten en de wethouders Wilbrink en Hollart. Zij leren de kinderen alles over de politiek en geven tijdens de debatten handige tips.

De kindergemeenteraad

Tijdens het project worden de kinderen op een `speelse manier' geconfronteerd met de dilemma's waar je in de politiek mee te maken krijgt. Ook in een gemeenteraad kun je geld maar één keer uitgeven. De kinderen waren tijdens de gastlessen al direct enthousiast en keken uit naar hun eigen optreden in de raadzaal.

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen:
* Eerst worden er gastlessen gegeven op school.
* Daarna is er per klas een debat in de raadzaal `de Kindercommissievergadering' genaamd. Deze zijn van 16 tot 24 maart.

Als sluitstuk en belangrijkste moment van het project is de vergadering van de Kindergemeenteraad, waarin vijf vertegenwoordigers per schoolklas zitten. Op 26 maart om 19.00 uur is de slotvergadering en beslissen de kinderen over een project ter waarde van 2.000 euro. Benieuwd hoe de kinderen het ervan afbrengen? Het debat wordt net als bij echte raadsvergaderingen live uitgezonden via het internet: www.teylingen.tv.

2009-03-13 kindergemeenteraad raadslid van Velzen geeft les 2

Raadslid Kees van Velzen geeft een gastles op de Regenboog