Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 18 maart 2009

Omroep MAX maakt tv-uitzending over diabetes
Welke impact heeft diabetes op je leven?

Dagelijks krijgen 200 Nederlanders diabetes, vaak zonder dat ze het zelf weten. Veel mensen denken dat diabetes (suikerziekte) een onschuldige aandoening is, maar dat is het niet. Het kan de eerste stap zijn in een reeks van andere aandoeningen: hart- en vaatziekten, dementie en nierfalen zijn slechts enkele van de gevolgen waartoe diabetes kan leiden. Deze ernstige consequenties én het feit dat diabetes in Nederland zeer sterk groeit, óók onder jongeren, is voor het Diabetes Fonds en Omroep MAX reden om op donderdag 26 maart, 17.35 uur in een uitzending op Ned. 2 uitgebreid stil te staan bij deze ziekte.

Diabetes is er in twee varianten: 1 en 2. Variant 1 is vaak aangeboren en de oorzaken ervan zijn nog niet duidelijk. Diabetes 2 treft mensen in de loop van hun leven. De kans op diabetes 2 wordt kleiner als mensen gezond leven, bijvoorbeeld door te letten op hun voeding en door geregelder te bewegen. Veel mensen die diabetes krijgen, weten dat vaak niet van zichzelf. Maar wie zich bewust is van de symptomen, kan de gevolgen van de ziekte uitstellen met een andere levensstijl en gebruik van medicijnen. Zo kunnen mensen met diabetes 2 een redelijk normaal leven blijven leiden.

In Tijd voor MAX vertellen mensen met diabetes hoe ze met hun ziekte omgaan en waar ze tegenaan lopen. Aan bod komt onder andere een gezin uit Rotterdam waarvan zowel de moeder als haar beide kinderen diabetes hebben. Ook is een jonge vrouw van 28 jaar aan het woord die net de diagnose 'diabetes' heeft gekregen. Drie jonge tieners met diabetes type 1 vertellen dat ze 'soms chagrijnig en moe zijn van de diabetes'. Deze verhalen vormen de rode draad van de uitzending, een initiatief van het Diabetes Fonds.


Tijd voor MAX Herhaling

Donderdag 26 maart 2009 Vrijdag 27 maart 2009

17.35 - 18.25 uur, Ned 2 11.10 - 12.00 uur, Ned 2

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Daarmee wil het zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Dankzij onderzoek is al veel bereikt. Kijk op www.diabetesfonds.nl voor meer informatie over het Diabetes Fonds.
---