Gemeente Borsele

Basisschool de Octopus verkent Europa

Drie kinderen van basisschool De Octopus uit Nieuwdorp gaan in mei samen met Jip en Janneke naar Praag. De uitwisseling vindt plaats in het kader van het Europese project Nice to meet you. De kinderen uit groep 7 en 8 gaan het bekende duo voorstellen aan kinderen uit Poznan (Polen), Riga (Letland), Praag (Tsjechië) en Xylofagou (Cyprus). Voorafgaand aan deze uitwisseling werken alle kinderen van De Octopus drie weken lang aan dit project. Op 26 maart laten zij door middel van een tentoonstelling zien wat zij allemaal geleerd hebben. Ouders, genodigden en belangstellenden kunnen vanaf 17.00 uur dan onder het genot van een Europees hapje en drankje dit komen bekijken.

Tijdens de projectweken houden leerlingen van de onderbouw zich bezig met Jip en Janneke. De oudere leerlingen verdiepen zich in het leven en werk van Annie MG Schmidt. Ook leren zij meer over de deelnemende landen. Drie kinderen gaan vervolgens in mei een week naar een Praagse school en verblijven in gastgezinnen. Daar stellen zij Jip en Janneke voor aan de andere landen. De kinderen uit de andere landen hebben ook een bekend personage gekozen. Aan de hand van deze personages gaan de kinderen op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen de landen. Uiteindelijk neemt elk land een ander personage mee terug naar zijn/haar thuisland, waar ze de persoon kennis laten maken met zo veel mogelijk typische dingen van dat land. Hiervan zullen de scholen een film maken.

Sinds 1997 neemt De Octopus deel aan Europese projecten. Het doel hiervan is om de leerlingen kennis te laten maken met andere culturen. Ook verbetert door het project de kennis van de Engelse taal. In mei 2010 wordt het project Nice to meet you afgesloten. Tijdens deze bijeenkomst in Poznan (Polen) wordt de film gepresenteerd, die de scholen van hun âgastâ hebben gemaakt.
Leerlingen van basisschool De Octopus zijn bezig met het project