Waterschap Regge en Dinkel


Persbericht meer doen met urine

Publicatiedatum : 19 maart 2009

Almelo - Waterschap Regge en Dinkel organiseert samen met het Bonhoeffer college uit Enschede en Norit op 26 maart in het waterschapshuis te Almelo een bijeenkomst over het project gescheiden urine opvang. VWO-5-leerlingen van het Bonhoeffer college hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan voor waterschap Regge en Dinkel. Tijdens deze bijeenkomst presenteren zij hun onderzoeksresultaten.

Scheidingstoiletten
Op de middelbare school het Bonhoeffer college in Enschede zijn sinds oktober 2008 twee scheidingstoiletten in gebruik bij de dames en twee waterloze urinoirs bij de heren. De urine van de dames en de heren wordt apart opgevangen in twee kleine opvangtanks. De urine uit deze opvangtanks is gebruikt voor het onderzoek.

Onderzoek
De proeven zijn uitgevoerd door leerlingen van VWO-5 met als doel ervaring op te doen met gescheiden urine opvang, waterloze urinoirs en scheidingstoiletten. Het waterschap is geĂŻnteresseerd in het apart opvangen van urine, omdat in urine 50-80% van de stikstof en fosfaat van al het huishoudelijk afvalwater zit.
De leerlingen hebben het gebruik van de toiletten en urinoirs onderzocht en daarnaast in vier groepen onderzoek gedaan naar kunstmest productie uit urine, biologische omzetting van de stikstof in urine en ongewenste afzet van urinesteen in de afvoerleiding.

Samenwerking
Naast waterschap Regge en Dinkel zijn Norit en studenten van Saxion studieroute International Water Technology nauw betrokken bij het project. Norit investeert in de nieuwe HBO-opleiding Watertechnologie aan Saxion en stimuleert leerlingen op middelbare scholen om een keuze te maken voor een technische opleiding.
Tussen waterschap Regge en Dinkel, Norit en het Bonhoeffer college is met dit project een mooie samenwerking ontstaan. Het is de bedoeling dat er gedurende enkele jaren verschillende groepen leerlingen onderzoek doen naar de urine inzameling op de school.

De bijeenkomst is voor genodigden van 19.15 - 21.30 uur in het waterschapsgebouw aan de Kooikersweg 1 te Almelo.