Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Congres om problematiek te verkleinen

gepubliceerd op : 20-3-2009

Donderdag 26 maart 2009 vindt het Europees congres over voortijdig schoolverlaten plaats. Het doel van het congres is om samen beleid te maken om voortijdig schoolverlaten te minimaliseren. Verschillende opgedane ervaringen om dit probleem te voorkomen staan deze dag centraal. De bijeenkomst wordt georganiseerd en gefinancierd door Netwerkstad Twente en Eurocities (een netwerk van grote steden in Europa).

Congres
Een succesvolle (school-)loopbaan is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Een deel van de jongeren verlaat zonder diploma de school: voortijdig schoolverlaten. "De Netwerksteden, de grote steden in Europa en de onderwijsinstellingen vinden dit een onderwerp van zorg. Daarom vindt het congres plaats.", vertelt wethouder Janneke Oude Alink, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg onderwijs van Netwerkstad Twente.
De congresorganisatie verwacht bestuurlijke afgevaardigden, schooldirecteuren en andere onderwijsprofessionals uit verschillende Europese steden.

Projecten
Het congres met de titel 'Prevention of early school leaving in Europe: what works?' start in het ROC van Twente in Hart van Zuid. Tijdens interactieve presentaties en werkbezoeken zal inzicht gegeven worden in mogelijkheden en positieve ervaringen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Projecten die onder andere besproken worden zijn `De Kapstok Leerwerkprojecten' en `Scoren door scholing'. De Kapstok stelt jongeren met gedragsproblemen in staat om weer deel te nemen aan het reguliere arbeidsproces of om weer gemotiveerd onderwijs of een opleiding te volgen. De Kapstok laat jongeren arbeidservaring opdoen en leert hen technische en sociale vaardigheden aan. `Scoren door scholing' is een initiatief van FC Twente. In samenwerking met onder andere het ROC van Twente probeert FC Twente voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Reductie schoolverlaters
De landen in Europa hebben de Lissabon-doelstellingen onderschreven en zich daarmee tot doel gesteld een grote reductie van het aantal voortijdig schoolverlaters te bereiken. Op 26 maart 2009 wordt tijdens het congres de stand van zaken opgemaakt en worden aanbevelingen geformuleerd om de doelstellingen te bereiken.

Manifest
De conclusies en inzichten van deze dag over voortijdig schoolverlaten worden gebundeld in een manifest, waar de aanwezigen op het congres zich aan committeren. Dit manifest zal door Eurocities aangeboden worden aan de Europese Commissie. Op 27 maart 2009 zal dit manifest overhandigd worden aan burgemeester Kerckhaert, wethouder Oude Alink, mevrouw Drozd van Eurocities, de heer Schutte, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC van Twente en een vertegenwoordiger van het VMBO-overleg (Stedenband) in Twente.