Poepzakje en een hippe duurzame plastic fles op Wereldwaterdag 2009 23 maart 2009, Den Haag -

Donderdag 26 maart 2009
13.15 - 17.15 uur
Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Een biologisch afbreekbaar poepzakje en een hippe duurzame plastic fles, dat zijn twee van de innovatieve inzendingen die op Wereldwaterdag worden gepresenteerd als mogelijke oplossing voor het water- en sanitatieprobleem.

Voor de derde maal organiseert Unicef Nederland samen met Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All een conferentie ter gelegenheid van Wereldwaterdag 2009. Daags na het Wereld Water Forum in Istanbul wordt nu in Nederland onder het motto 'Geen woorden, maar daden' een stap gezet richting het behalen van de Millenniumdoelen op het gebied van water en sanitatie.

In aanwezigheid van Staatssecretaris Tineke Huizinga en mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger, buigen de aanwezigen zich over de implementatie van het mensenrecht op schoon drinkwater en sanitatie in ontwikkelingslanden. Vorig jaar leverde de dag, onder toeziend oog van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander, ruim 8 miljoen euro aan samenwerking op.

Besmet water, slechte sanitaire voorzieningen en een onhygiënische omgeving vormen de grootste gezondheidsrisico's van onze tijd. Meer dan 2,5 miljard mensen - 40 procent van de wereldbevolking - hebben geen sanitaire voorzieningen, bijna één miljard mensen moeten dagelijks gebruikmaken van besmet drinkwater.

Volgens de Millenniumdoelen moet in 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen gehalveerd zijn. Nog dagelijks sterven bijna 4.500 kinderen aan ziektes zoals diarree, cholera en tyfus, veroorzaakt door vervuild drinkwater en onhygiënische sanitaire voorzieningen. Van de 2,2 miljoen sterfgevallen als gevolg van besmet water in 2004, was 90 procent van de gevallen een kind onder de vijf jaar.

Recht op water is mensenrecht Vorig jaar heeft Nederland het recht op water als mensenrecht erkend tijdens de zevende top van de UN Human Rights Council. Het erkennen van het recht lost het probleem niet op, maar zorgt er wel voor dat Nederland met deze erkenning de mogelijkheid krijgt de overheden van ontwikkelingslanden erop te wijzen dat ze er alles aan moeten doen om het recht van hun bevolking op water te realiseren. Tijdens de Wereldwaterdagconferentie buigen de aanwezigen zich over de gevolgen en de uitwerking van deze erkenning.

Partners in water
De conferentie is tot stand gekomen in samenwerking van Unicef met het Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All. Voor Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, is water één van haar speerpunten. Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn van levensbelang en tevens belangrijk om armoede te verminderen. Daarom zorgt Unicef in veel ontwikkelingslanden voor schoon drinkwater, goede wc's en douches.

Het NWP is een publiek-private samenwerking die opereert als onafhankelijk coördinatie- en informatiepunt voor de Nederlandse watersector. Doel is om tot een zeer goed georganiseerd Nederlands waternetwerk te komen. Het NWP stimuleert samenwerking en afstemming tussen relevante partijen in de Nederlandse watersector. Hierdoor levert Nederland een grotere bijdrage aan oplossingen voor de internationale waterproblematiek en versterkt Nederland haar positie op de internationale watermarkt.

Aqua for All is een makelaar in het smeden van slimme allianties, dat wil zeggen bundelt geld, inzet en kennis van de Nederlandse watersector ten behoeve van de verbetering van drinkwater- en sanitaire voorzieningen in de Derde Wereld. Ook zijn zij de landelijke coördinator van de actie Wandelen voor Water die elk jaar rond Wereldwaterdag wordt georganiseerd.

Programma
13.30 uur Opening Wereldwaterdag 2009, keynote speech:
* Arjan Hamburger, Nederlandse Ambassadeur van de Mensenrechten
* Staatssecretaris Tineke Huizinga
* mr. Stephan Maxwell Donker, Chief Water en Sanitation Unicef Internationaal. Donker was voorheen aanspreekpunt voor water bij de Economische Commissie van de VN (UNECA)

15.00 uur Ronde 1

* Rondom water: debat tussen journalisten, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties, geleid door Max Christern, hoofdredacteur tijdschrift Ode.

* Onverwachte allianties: ervaar op een speelse manier wat er nodig is voor een sanitatieketen, onder leiding van Sjef Ernes, directeur van Aqua for All.

* Stem voor innovatie: zes geselecteerde innovatieve initiatieven ter verbetering van de water- en sanitatiesituatie hebben uw steun nodig. Welke kiest u? Onder leiding van Jeroen van der Sommen, directeur Netherlands Water Partnership.

16.00 uur Ronde 2

* Rondom water: debat tussen 'Noord' en 'Zuid', geleid door Max Christern, hoofdredacteur tijdschrift Ode.
* Onverwachte allianties (zie ronde 1)
* Stem voor innovatie (zie ronde 1)

16.50 uur Live presentatie CD 'About Water' van Leoni Jansen

17.00 uur Afsluiting door Stella Ronner-Grubacic, speciaal ambassadeur voor de Millenniumdoelen. De opbrengst van de actie Wandelen voor Water wordt gepresenteerd.

De presentatie is in handen van Aldith Hunkar.

Voor meer informatie zie ook www.unicef.nl/wereldwaterdag

Over Unicef
Unicef heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties realiseert programma's voor schoon water, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. Unicef is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van particulieren, stichtingen, bedrijven en regeringen.


* * * *