Gemeente Reimerswaal


De kindergemeenteraad

Geplaatst op: 23-03-2009
door: ()

In samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) organiseert de gemeente Reimerswaal op donderdag 26 maart a.s. het project "De Kindergemeenteraad". We zijn de eerste gemeente in Zeeland die aan dit project meewerkt en mogen daarmee de aftrap op ons nemen.

Het IPP wil de politieke interesse van mensen bevorderen en de belangstelling in Nederland voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen stimuleren. Het instituut geeft daartoe o.a. boeken en brochures uit en organiseert cursussen, bijeenkomsten en debatten.

De Kindergemeenteraad is door het IPP ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 11 en 12 jaar. Aan dit project in de gemeente Reimerswaal zullen 32 leerlingen van 4 verschillende basisscholen meedoen.

Het project bestaat uit twee delen: een intensieve voorbereiding op school en een werk(mid)dag op het gemeentehuis. Tijdens de middag op het gemeentehuis komen de leerlingen in aanraking met de lokale politiek. Ze gaan o.a. de confrontatie aan met gemeenteraadsleden in een gespreksronde.

Voor de Kindergemeenteraad van 26 maart is het thema 'Spelen en vrije tijd' gekozen. Op die dag ontvangen de leerlingen van de gemeente voor de uitvoering van een project een bedrag van EUR 2500,--. De van tevoren bedachte, voorlopige, projectvoorstellen zullen tijdens de middag door de groepjes verder uitgewerkt en onderbouwd worden. Over de uiteindelijke besteding van het bedrag wordt besloten in een echte Kindergemeenteraadsvergadering die voor deze gelegenheid bestaat uit leerlingen van de deelnemende scholen. Een dergelijke opzet staat garant voor een grote betrokkenheid van de leerlingen.

Om 18.00 uur vindt in de raadzaal de openbare
Kindergemeenteraadsvergadering plaats, die voor deze gelegenheid bestaat uit een afvaardiging van leerlingen die aan dit project deelnemen. Burgemeester Jan Huisman zal deze vergadering als voorzitter in goede banen leiden. U bent daarbij natuurlijk van harte welkom op de publieke tribune!