'Wereldwijde bescherming cultuurgoederen vereist bij gewapende conflicten'

Donderdag 26 maart is het tien jaar geleden dat het Tweede Protocol bij het Haags Verdrag van 1954 inzake de Bescherming van Cultuurgoederen in Geval van een Gewapend Conflict werd aangenomen. Ter gelegenheid daarvan organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Defensie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een symposium in het Vredespaleis op 26 maart. Het streven is dat dit symposium resulteert in meer staten die toetreden tot het Protocol; momenteel telt het 51 partijstaten.

'Met het verlies van cultureel erfgoed wordt een volk van zijn geschiedenis beroofd. Bovendien betekent het verlies van de cultuur van een volk een verlies voor de gehele mensheid. Het is daarom van groot belang dat meer staten zich aansluiten bij het Protocol', aldus staatssecretaris Timmermans (internationaal cultuurbeleid).

Nederland zet zich al lange tijd in voor de bescherming van cultuurgoederen in geval van gewapende conflicten. In samenwerking met UNESCO heeft Nederland een sleutelrol gespeeld bij de totstandkoming van het Haags Verdrag uit 1954 en het bijbehorende Eerste Protocol.

Een halve eeuw na de totstandkoming van het Haags Verdrag bleek een actuele aanvulling noodzakelijk. De directe aanleiding hiervoor waren beide Golfoorlogen, waarin archeologische plaatsen kwetsbaar bleken, en het gewapend conflict in voormalige Joegoslavië, waarin historische steden zoals Sarajevo, Dubrovnic en Mostar werden beschadigd.

Na diverse consultatie- en onderhandelingsrondes waarin Nederland een centrale rol speelde, werd het Tweede Protocol onder Nederlands voorzitterschap aangenomen op 26 maart 1999. Dit Protocol wordt beschouwd als een grote stap voorwaarts in de bescherming van cultuurgoederen onder het humanitair oorlogsrecht, daarbij het Haags Verdrag van 1954 aanvullend.

Het symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Protocol vindt plaats op donderdag 26 maart in het Vredespaleis. De toevoegde waarde van het Protocol binnen het internationale recht staat hierbij centraal en is hopelijk een inspiratiebron voor die staten die nog geen partij zijn. Het symposium is voornamelijk van belang voor juridisch adviseurs, cultuurattachés en militaire attachés. Het programma richt zich op de innovatieve elementen van het Protocol, zoals verhoogde bescherming, strafrechtelijke aansprakelijkheid en rechtsmacht en bescherming van cultuurgoederen bij gewapende conflicten van niet-internationale aard.

De dag wordt geopend door de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken, Ed Kronenburg.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed