125 jaar georganiseerde baksteenindustrie

25/03/2009 13:35

Koninklijk Verbond van Nederlandse Bakst eenfabrikanten (KNB)

PERSBERICHT

125 JAAR GEORGANISEERDE BAKSTEENINDUSTRIE

Op donderdag 26 maart 2009 is het precies 125 jaar geleden dat de Nederlandse baksteenindustrie zich verenigde. De lange geschiedenis van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), én die van het keramisch product baksteen, biedt perspectief om de stevige uitdagingen van de sector in de komende tijd het hoofd te bieden.

Op 26 maart 1884 vond in hotel "De kroon" in Zwolle de officiële oprichting plaats van de 'Vereeniging van Nederlandsche Steenfabrikanten'. Het was een initiatief van 70, vooral Gelderse baksteenfabrikanten. Toentertijd was dat een kwart van het totale aantal fabrikanten. Sluitingen, schaalvergroting en internationalisering zorgden in de loop der tijd voor een daling van het aantal fabrikanten. Gelijktijdig steeg het belang van de samenwerking, hoewel het veranderde van aard en doel. Ook de organisatiegraad steeg en wel tot nagenoeg 100% op dit moment. In 1984 verkreeg de belangenorganisatie uit handen van ZKH Prins Claus het predicaat: Koninklijk. Sindsdien luidt de volledige naam Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB).

Het jubileum komt op een economisch gezien moeilijk moment. Het Economische Instituut voor de Bouwnijverheid verwacht de komende twee jaar een daling van de afzet van de Nederlandse metselbaksteen met ca. 20% tot een historisch laag niveau. De lange geschiedenis van KNB én van de baksteen wordt gekenmerkt door groei en successen, maar ook door oorlogen, crisisperiodes en recessies. Rode draad is dat fabrikanten steeds in staat zijn gebleken de krachten verenigd te houden en mede daardoor het keramisch product een toekomst te geven. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. KNB is van mening dat samenwerking in de keten en transparantie naar de omgeving, juist in deze tijd, belangrijke voorwaarden zijn om aan de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden. Op het niveau van de industrie liggen deze uitdagingen vooral in het vlak van duurzaam ondernemen, verdergaande energiebesparingen en een klimaatneutrale toepassing van het gebakken product.

KNB is de koepelorganisatie van de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale ondernemers. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van energie, milieu, grondstoffen en draagt zorg voor kennisoverdracht over baksteen en baksteentoepassing naar de beroepspraktijk en het opleidingsveld. De Nederlandse baksteenindustrie realiseert een jaarlijkse omzet van 370 miljoen euro (2007) en staat voor een directe werkgelegenheid van ca. 1500 personen. Sinds 1 januari 2008 neemt KNB deel in de Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO) waarvan ook fabrikanten van keramische dakpannen (NEDACO) en aardewerk (AVA) deel uitmaken. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.





http://www.knb-baksteen.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/