Provincie Groningen

Glazen Huis 3FM naar Groningen in december 26 maart 2009

Groningen mag zich gastgemeente voor de goede doelenactie `Serious Request 2009' noemen. Dit maakte 3FM vanmiddag bekend in een live-uitzending die eindigde op het stadhuis van Groningen. De jonge bevolking, het enthousiasme onder het bedrijfsleven, de bruisende binnenstad, de ervaring met grote evenementen en de beschikbare locaties maakten het verschil met de vier andere steden. De week voor kerst is Groningen hét epicentrum van de actie Serious Request.

De bekendmaking was niet alleen groot nieuws voor de steden Groningen, Enschede, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg. Ook voor 3FM en zijn luisteraars. Daarom maakten zij de definitieve keuze live op de zender bekend. In aanloop naar het moment werd de spanning opgebouwd door 3FM DJ Annemieke Schollaardt live te volgen bij haar autorit op weg naar de winnende stad. Regelmatig deed zij op zender verslag van haar reis, waarbij zij steeds meer aanwijzingen gaf over de eindbestemming. Bij aankomst op het stadhuis werd zij namens stad en provincie ontvangen door burgemeester Wallage en wethouder Jaap Dijkstra.

Vorige week woensdag bracht een delegatie van 3FM een bezoek aan Groningen. Daarbij inspecteerden zij de mogelijke locaties en bespraken zij met Marketing Groningen de promotionele plannen. Na afloop werden zij bijgepraat door de bestuurders van de Groningen City Club, de Koninklijke Horecabond, het Groninger Museum en de studentenverenigingen. Daaruit bleek dat het bedrijfsleven de actie voor 100% ondersteunt. Om de kandidaatstelling kracht bij te zetten zijn de afgelopen dagen initiatieven bedacht. Op internet circuleren ideeën en acties van enthousiaste Stadjers. Ruim 23.000 mensen hebben in een tijdsbestek van 1,5 week een digitale petitie ondertekend. De komende maanden zullen gemeente, provincie en Marketing Groningen samen met 3FM en betrokken partijen de voorbereidingen treffen voor december.

Over Serious Request
Serious Request is een jaarlijks terugkerende actie van de radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Elk jaar wordt een `stille ramp' gekozen (schoon drinkwater, vluchtelingen, landmijnen etc.). Drie dj's zijn zes dagen opgesloten in een glazen studio en mogen niet eten. Tegelijkertijd draaien ze dag en nacht, in ruil voor een donatie, verzoeknummers voor luisteraars. Verder worden bekende Nederlanders ingeschakeld en worden voorwerpen en diensten geveild. De actie wordt sinds 2004 in de week voor kerst gehouden. Na Utrecht en Den Haag was in 2008 Breda aan de beurt. Op initiatief van de PvdA-statenfractie en de raadsfractie van Student & Stad hebben provincie en gemeente zich aangemeld als gastgemeente.

26 maart 2009