Stichting Natuur en Milieu

Afschaffing vliegtax funest, investering in wind mooi

Reactie Stichting Natuur en Milieu op crisispakket kabinet

26 maart 2009 - De economische crisis biedt de kans om ook de klimaat- en energiecrisis aan te pakken. Het pakket van maatregelen van het kabinet is echter halfslachtig. Terwijl er juist nu de mogelijkheid ligt voor een echte vergroening van de economie.

Het kabinet lijkt echter op twee gedachten te hinken. Aan de ene kant wordt het vliegverkeer gesubsidieerd met 300 miljoen door de vliegtax af te schaffen, aan de andere kant wordt er op termijn 160 miljoen geïnvesteerd in windenergie en overige duurzame energie..

Natuur en Milieu is blij met het extra geld voor grote windenergieprojecten op zee. Ook dat de financiering voor duurzame energie voortaan via een opslag op de elektriciteitsrekening voor huishoudens gaat juicht Natuur en Milieu toe..

Maar, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu: de klimaatwinst van meer geld in duurzame energie wordt opgeheven door het schrappen van de vliegtax.

Het afschaffen van de vliegtax lijkt vooral symboolpolitiek te zijn. In werkelijkheid vormt de vliegtax namelijk slechts een klein deel van het totaal van alle toeslagen op een vliegticket. De meeste van deze overige toeslagen zijn door de Nederlandse reisbranche zelf ingesteld. Verder blijkt uit cijfers van de luchthavens in Nederland en de buurlanden dat het aantal vluchten vanuit Nederland niet meer gedaald is als in de buitenlandse luchthavens waar geen vliegtax is.

Natuur en Milieu roept de Tweede Kamer op om de nieuwe milieumaatregelen door te laten rekenen op hun milieueffecten. Verder zou de Kamer moeten ervoor moeten zorgen dat er vooral geïnvesteerd wordt in het openbaar vervoer, dat de vliegtax blijft bestaan en dat versnelde woning-bouw niet ten koste van milieubescherming gaat. Natuur en Milieu heeft samen met de FNV een duurzaam stimuleringspakket voor de economie samengesteld, de Green New Deal. Hiermee wordt de economische crisis bestreden, maar ook de klimaat- en energiecrisis.

Publicatiedatum: 26-03-2009