Vlaamse Overheid

nepvacatures

Vandenbroucke wil komaf maken met nepvacatures

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 25 maart 2009
Minister van Werk Frank Vandenbroucke wil komaf maken met nepvacatures op de site van de VDAB. Dat antwoordde hij vandaag in het Vlaams Parlement op een actuele vraag van Philippe De Coene. De vraag kwam er nadat gisteren dinsdag tal van werkzoekenden in het Radio 1-programma van Peeters & Pichal klaagden over nepvacatures, onder meer op de site van de VDAB.

De Coene wees er in zijn vraag op dat een activeringsbeleid voor werklozen wordt gevoerd met daadwerkelijke sancties voor wie geen werk zoekt of aanneemt. "Daar mag tegenover staan dat werkgevers ook enige ernst aan de dag leggen bij het uitschrijven van vacatures. Werkzoekenden verliezen nuttige tijd en vaak ook geld als ze ingaan op spookvacatures. Eigenlijk draaien die mensen mee op voor een soort reclamecampagnes van de betrokken bedrijven."

Minister Frank Vandenbroucke antwoordde dat de VDAB zal weigeren om nog vacatures te plaatsen van werkgevers die ofwel recidiveren met nepvacatures ofwel manifest misbruik maken van de site voor een publicitair gemotiveerde nepvacature'. Vandenbroucke: `Er zijn mogelijk vacatures die op de website worden geplaatst hoewel er eigenlijk geen vacante arbeidsplaats is. Deze vacatures worden dan gebruikt als reclame voor het bedrijf of als een middel om werfreserves aan te leggen. Deze praktijk is niet toegelaten en dat staat zeer expliciet in de kwaliteitsrichtlijnen op de website van VDAB.'

Vandaag wordt er al bij elke klacht contact wordt opgenomen met de betrokken werkgever. Als de klacht een uitzendkantoor betreft, krijgt de werkzoekende de raad om de klacht ook te melden bij de ombudsdienst van Federgon. Vandenbroucke laat de VDAB nu onderzoeken hoe de klachtenprocedure nog laagdrempeliger kan, bijvoorbeeld door op de website een duidelijke link te zetten naar het klachtenformulier.

`Ik vraag de VDAB ook om de evolutie van deze klachten de volgende maanden nauwlettend op te volgen. Als de VDAB bij de opvolging van die klachten vaststelt dat er een oneigenlijk gebruik is, dan moet de werkgever een waarschuwing krijgen. Als de werkgever die waarschuwingen naast zich neerlegt, moeten we een stap verder gaan en zal de VDAB het contract met de werkgever opzeggen,' zo besloot Vandenbroucke.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be