Kabinet laat kansen woningmarkt onbenut

26/03/2009 10:36

Neprom

Persbericht

Voorburg, 26 maart 2009

Kabinet laat kansen woningmarkt onbenut

Het kabinet heeft ten onrechte geen aandacht besteed aan de woningmarkt in haar stimuleringspakket. Dat stelt de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars. Juist door nu slim te investeren in nieuwbouwprojecten kan het kabinet de economie een flinke impuls geven.

Volgens de projectontwikkelaars is in het afgelopen half jaar de bouw van nieuwe koopwoningen met meer dan 50% teruggelopen. Naar verwachting leidt de sterk gedaalde bouwproductie in de tweede helft van dit jaar tot fors werkgelegenheidsverlies in de bouw. De NEPROM heeft daarom, samen met andere maatschappelijke organisaties, het kabinet voorgesteld om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen en een fonds in het leven te roepen dat het mogelijk maakt nieuwe koopwoningen tijdelijk te verhuren. Dergelijke investeringen verdienen zich volgens de NEPROM snel terug als de crisis eenmaal is bezworen en de consument het vertrouwen in de woningmarkt weer terug krijgt.

Uit cijfers van het ministerie van VROM blijkt dat in de komende 10 jaar nog minimaal 600.000 nieuwe woningen nodig zijn als gevolg van de groei in het aantal huishoudens in Nederland. Dat betekent dat bij economisch herstel het tekort aan woningen snel op zal lopen en de woningprijzen weer zullen stijgen. Door nu slim anticyclisch te investeren zou de overheid de maatschappelijke en economische schade kunnen beperken, zonder dat dit tot verhoging van het begrotingstekort hoeft te leiden. De NEPROM is zeer teleurgesteld dat het kabinet die kans niet heeft benut en door haar nalatigheid ook op langere termijn de problemen op de woningmarkt verder vergroot.





http://www.neprom.nl

http://www.neprom.nl