Gemeente Breda

Verbeterplan t IJ werpt vruchten af

De maatregelen om de leefbaarheid rondom t IJ verder te verbeteren werpen hun vruchten af.

Uit de klachtenregeling van de Beheergroep t IJ en uit overleggen met de Wijkraad Schorsmolen/Fellenoord blijkt dat de veiligheid is toegenomen. Ook de politie constateert dat het rustiger is rond t IJ en in het VASTgebied (Valkenberg-Stationsbuurt) en dat het aantal incidenten is afgenomen. De zorg voor de cliënten is verder verbeterd door een efficiëntere en integrale aanpak.

Naar aanleiding van de overlastmetingen van de Beheergroep t IJ in 2007 is op 1 april 2008 de pilot Verbeterplan t IJ van start gegaan. Onderdelen van het verbeterplan zijn een alcoholgebruikersruimte in t IJ, verruiming van de openingstijden van de gebruikersruimte voor drugsgebruikers, aanpassing van de toegangstijden van de dag- en nachtopvang en verruiming van de gebruikersregeling van de nachtopvang, zodat passanten langer van deze opvang gebruik kunnen maken. Daarnaast is het straatteam t IJ uitgebreid.

Het straatteam heeft de opdracht om mensen die op straat leven naar t IJ te leiden. Het team heeft zich in eerste instantie voornamelijk geconcentreerd op de flats aan de Middellaan en directe omgeving.

Rust

De verruiming van de openingstijden van t IJ heeft geleid tot een kleine verhoging van het aantal unieke bezoekers. Wat echter opvalt is dat het aantal keren dat passanten naar binnen en weer naar buiten gaan, spectaculair is afgenomen met 44%. Dat geeft meer rust voor de omgeving én voor de passanten.

Sinds de verruiming van de openingstijden is het aantal unieke bezoekers van de drugsgebruikruimte met 42% toegenomen. Dat betekent dat meer passanten binnen zijn gaan gebruiken in plaats van op straat. Ook de frequentie waarin passanten gebruik maken van de drugsgebruikersruimte nam toe. Het gebruik van de nachtopvang is fors toegenomen. In eerste instantie is het aantal bedden daarom uitgebreid van 28 naar 30. Nu is het plan dit aantal verder uit te breiden naar 40 bedden. Door aanvullende en drempelverlagende maatregelen is er inmiddels ook sprake van een constante groep die gebruik maakt van de alcoholgebruikersruimte.

De gezamenlijke inspanningen van zowel politie, woningbouwcoöperatie (inzet bewakingsdienst) als het straatteam hebben geleid tot een substantiële afname van het aantal personen dat zich s nachts in en bij de flats aan de Middellaan en directe omgeving ophoudt. De toename van het aantal overnachtingen in de nachtopvang van t IJ houdt hier rechtstreeks verband mee.

Beheergroep

Een nieuwe overlastmeting staat in opdracht van de Beheergroep t IJ gepland voor het tweede deel van 2009. De beheergroep is in september 2006 geïnstalleerd en bestaat uit vertegenwoordigers van SMO Breda, Novadic-Kentron, Politie, Bedrijvenvereniging De Mark, omwonenden van t IJ, passantenraad t IJ en de gemeente. Het doel van de beheergroep is het leveren van een bijdrage aan het voorkomen en het bestrijden van overlast, zodat de passantenopvang goed kan functioneren in de wijk.

Breda, 26 maart 2009