Gemeente Breda

Start consultatie over tracékeuze openbaar vervoer binnenstad

Het Bredase College van burgemeester en wethouders heeft deze week gekozen voor een nieuw tracé voor de stads- en streekbussen in het oostelijk deel van de binnenstad.

Dat tracé loopt vanaf het nieuwe busstation, via de Terheijdenseweg, Terheijdenstraat, Delpratsingel en Kennedylaan naar de Vlaszak.

De keuze van een nieuwe busroute is noodzakelijk als gevolg van de verplaatsing van het huidige busstation aan de zuidzijde naar de noordzijde van het nieuwe NS-station. Het afgelopen jaar zijn vertegenwoordigers van bewoners uit de directe omgeving, van openbaar vervoer, vastgoed en ondernemers bij het proces betrokken.

In het gebied waar het nieuwe tracé een plaats moet krijgen, speelt een groot aantal belangen. Behalve verkeers- en vervoerskundige aspecten spelen ook stedenbouw, openbare ruimte, techniek, cultureel erfgoed en milieu een grote rol. Twee tracés zijn na uitvoerig onderzoek op al deze aspecten vergeleken. Bovendien zijn de kosten ervan berekend. De busroute die gekozen wordt moet ruimtelijk in te passen zijn en voldoen aan de eisen van hoogwaardig openbaar vervoer, zoals een goede doorstroming en zoveel mogelijk comfort. De route via de Terheijdenstraat-Kennedylaan voldoet op al deze aspecten beter dan die via de Mauritsstraat-Valkenstraat.

Het college wil graag weten wat men van deze keuze vindt. Vandaag is daarvoor de consultatieperiode gestart, die zes weken duurt. Op maandag 6 april vindt om 19.30 uur een consultatiebijeenkomst plaats in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven over de achtergronden van het besluit en kan men op de tracékeuze reageren.

Breda, 26 maart 2009