Gemeente Breda

Breda onderzoekt haalbaarheid transferium Bavelse Berg

Het Bredase College van burgemeester en wethouders laat een onderzoek instellen naar de haalbaarheid van een transferium op het toekomstige evenemententerrein Bavelse Berg.

Een transferium is een parkeerplaats waar automobilisten kunnen overstappen op het openbaar vervoer. Het ligt over het algemeen dicht bij de snelweg, vaak aan de rand van de stad of bij een knooppunt van openbaar vervoer.

Wethouder Willems: "We willen kijken of in Breda een dergelijk transferium mogelijk is omdat het bijdraagt aan verbetering van de luchtkwaliteit en leefbaarheid in het stadscentrum. Het zorgt voor minder auto's in de binnenstad en houdt die bereikbaar. Bovendien betekent het een aanvulling op de bestaande parkeermogelijkheden."

De algemene verwachting is dat de mobiliteit de komende jaren blijft toenemen. Vooral in de spits zullen reistijden en files toenemen. Uitbreiding van het aantal wegen in de stad is bijna niet meer mogelijk. Daarom zal het accent in de toekomst liggen op het zo goed mogelijk benutten van de bestaande infrastructuur en het gebruik maken van andere vervoersmiddelen en technieken. Dynamisch verkeersmanagement, carpoolplaatsen en transferia zijn daarvan voorbeelden.

Breda vindt dat het moment is aangebroken om aan de slag te gaan met transferia. Kansrijke locaties daarvoor liggen in het oosten van Breda bij de A27/zuidelijke rondweg en aan de westkant bij de A16/Ettensebaan. De eerste locatie is het meest actueel en biedt bovendien kansen voor goed openbaar vervoer tussen het centrum en het evenemententerrein Bavelse Berg. Momenteel wordt gewerkt aan de planontwikkeling voor dat terrein.

Breda, 26 maart 2009