Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Uitbreiding en renovatie rioolwaterzuiveringsinstallatie waterschap in Woerden

Publicatiedatum : 26 maart 2009

26 maart 2009 - De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan de Barwoutswaarder 53 in Woerden wordt uitgebreid en gerenoveerd. Dit is nodig, omdat de hoeveelheid afvalwater de komende jaren toeneemt en de installatie technisch is verouderd.
De installatie zuivert het afvalwater uit de kernen Woerden, Kamerik, Zegveld, Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug. Vanuit de installatie wordt het afvalwater geloosd op de Oude Rijn. De werkzaamheden starten vanaf de zomer 2009 en moeten eind 2010 zijn afgerond. De totale kosten voor de verbouwing van de rwzi Woerden worden geraamd op EUR 12,9 miljoen.

Toename hoeveelheid afvalwater

Het waterschap heeft, samen met de gemeente Woerden, in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de verbetering van het milieurendement van de riolering en de hoeveelheid te verwerken afvalwater op de zuivering in de toekomst. Hierbij zijn de gemeentelijke uitbreidingsplannen voor woningbouw en industrie meegenomen. Uit dit onderzoek bleek dat de hoeveelheid afvalwater de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Om deze hoeveelheid op een verantwoorde wijze af te voeren en te verwerken, moeten zowel het waterschap als de gemeente Woerden investeren.

Gevolg voor de rwzi is dat deze fors moet worden uitgebreid. De meest in het oog springende uitbreiding is het bouwen van een derde nabezinktank. Voor de gemeente Woerden heeft dit onderzoek geleid tot onder meer het bouwen van een nieuw rioolgemaal en enkele bergbezinkbassins. Deze bassins moeten de emissies (overstortingen) uit de riolering naar het oppervlaktewater terugdringen.

Renovatie

Gelijktijdig met deze uitbreiding wordt de gehele installatie gerenoveerd. Bij de vervanging van verschillende onderdelen wordt ook gekeken naar duurzame oplossingen. Zo wordt bij de vervanging van het beluchtingssysteem gekozen voor een weliswaar duurdere, maar veel energiezuiniger uitvoering van bellenbeluchting. Naar verwachting zal het energieverbruik van de rwzi hierdoor met 38 % afnemen. De totale besparing zal naar verwachting 750.000 kWh bedragen en staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ruim 225 huishoudens.