Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap en gemeente informeren volkstuinders over schoon water

Gezond water = gezonde groente

Publicatiedatum : 26 maart 2009

26 maart 2009 - Begin maart organiseerde Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Utrecht, samen met het AVVN, drie informatie-avonden voor de volkstuinders uit Utrecht, onder het motto `een gezonde sloot = gezonde groente'. Een bezoek was altijd de moeite waard: iedereen kon een grondmonster uit zijn tuin meenemen voor een gratis analyse. De opkomst was dan ook uitstekend, in totaal zijn er een kleine 200 volkstuinders op de avonden afgekomen.

Volkstuinders en water

De aanleiding voor de informatie-avonden is het voornemen van waterschap en gemeente om de watervervuiling in de stad te verminderen. Dit heeft de gemeente vastgelegd in het waterplan. Nu zijn volkstuinders zeker geen watervervuilers pur sang. Het is echter wel zo dat overbemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen de ecologische balans in de kleine slootjes tussen de moestuinen flink in de war kunnen brengen. Vies water, overmatige algengroei en dikke dekens kroos kunnen het gevolg zijn. Daarnaast is er geen groep mensen te bedenken die het belang van schoon water in de sloot zo goed kent. Een gezonde sloot is onmisbaar in droge tijden, als de tuinder water nodig heeft voor het begieten van zijn planten. Genoeg reden voor het waterschap en de gemeente om deze groep extra te informeren.

Smakelijk verpakt water

Waterschap en gemeente werden gastvrij ontvangen op de drie verenigingen, ATV Het Stadion, ATV Utrecht Zuid en ATV Ons Genot. Na een welkomstwoord van de voorzitter, startte de avond met een inleiding van de regiobeheerder van het waterschap, Herman van Rooijen. Hij vertelde wat het verband tussen waterkwaliteit en moestuinieren is. Hij gaf tips hoe een tuinder kan zorgen voor zo min mogelijk watervervuiling. Zo vertelde hij dat een composthoop minstens 5 meter uit de waterkant geplaatst moet zijn, omdat er anders veel te veel meststoffen uitspoelen in de sloot.
Daarna kwam Herre Bartlema aan het woord, die in opdracht van de AVVN voorlichting over evenwichtsbemesting verzorgt. In een geanimeerde voordracht liet hij zien waarom planten mest nodig hebben en hoe je dit het beste kunt toedienen. Meststoffen spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding. Eigenlijk is groente volgens Bartlema niets anders dan `smakelijk verpakt water'.

Zuunig

Na de pauze gingen de bezoekers zelf aan de slag. Zij mengden een deel van hun grond in een potje met water en konden daarna meten of hun stikstofgehalte voldoende was. Er was op iedere avond wel een bezoeker die te ijverig was geweest met bemesten. Maar de mensen die te zuinig bleken met meststoffen waren steeds veruit in de meerderheid. Een week later plofte bij iedere bezoeker het uiteindelijke bemestingsadvies van de AVVN op de deurmat. En dat was vaker `meer' geven dan `minder'!