Politie Twente

Persberichten Politie Twente 26 maart 2009

Twee mannen aangehouden na onderzoek bedreiging en diefstal

Enschede

Twee Enschedese mannen zijn woensdag de 25e maart aangehouden. Zij worden ervan verdacht op donderdag 19 maart door bedreiging met geweld iemand te hebben beroofd.

Donderdagavond 19 maart werd een 25-jarige bewoner van het Gronausevoetpad in Enschede door twee mannen in zijn woning beroofd. Zij waren bij hem binnengekomen en hier hadden de twee de 25-jarige onder bedreiging van geweld enkele spullen afhandig gemaakt. Het slachtoffer kent de twee maar weet niet exact hun naam. Aangifte werd gedaan en naar aanleiding van deze aangifte werd een onderzoek ingesteld waarop op woensdag 25 maart de twee mannen, Enschedeers van 24 en 26 jaar konden worden aangehouden. Beiden zijn in de loop van de 25e voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (09-031631)

Aanhouding i.v.m. mogelijke diefstal van een fiets

Enschede

Een 13-jarige Enschedese jongen kon woensdagmiddag 25 maart worden aangehouden. Hij was in het bezit van een van diefstal afkomstige fiets.

Een oplettende getuige, een Enschedese man van 24 jaar, zag woensdagmiddag 25 maart bij het winkelcentrum aan de Wesselernering in Enschede een fiets staan. Het viel hem op dat het slot van deze fiets was doorgezaagd. Direct daarop kwam er een jongen bij de fiets die er op weg wilde rijden. Omdat de 24-jarige e.e.a. niet vertrouwde hield hij de jongen tegen en belde de politie. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen vertelde de jongen, een 13-jarige Enschedeer, dat hij de fiets een drietal weken geleden had gekocht voor 10 euro van een hem onbekende man. Hierop werd de jongen aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier bleek dat het een fiets betrof die op 18 juli 2005 in Schalkhaar was gestolen. De jongen is afgehoord en overgedragen aan zijn zorgkader. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (09-034152)

Man aangehouden na mishandeling van 11-jarige jongen

Hengelo

Een man uit Hengelo is woensdagavond 25 maart aangehouden omdat hij ervan werd verdacht even daarvoor een 11-jarige jongen te hebben mishandeld.

Woensdagavond 25 maart werd om ongeveer 19.00 uur door de moeder van een 11-jarige Hengelose jongen aangifte gedaan van mishandeling van haar zoon. Haar zoon was met een vriendje aan het voetballen geweest op het Agathaplein in Hengelo. Op een gegeven moment was er een oudere man aan komen lopen die zonder verder iets te zeggen de 11-jarige had vastgepakt en hem had geslagen en geschopt. Hierop was de man weer weggelopen en was een van de woningen in de buurt binnengegaan. Hier werd de man, een 64-jarige Hengeloer even later aangetroffen en aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau en een proces-verbaal wordt tegen hem opgemaakt. (09-034165)

Aangehouden na vernieling bord

Hengelo

Een 18-jarige Enschedeer is donderdagmorgen de 26e maart door NS personeel aangehouden na vernieling van een bord in een wachtruimte.

Donderdagmorgen 26 maart werd omstreeks 01.00 uur gemeld dat personeelsleden van de NS een man vasthielden. De man had even daarvoor een publicatiebord in een wachtruimte op het NS station in Hengelo vernield. Hij, een 18-jarige Enschedeer, werd door de ter plaatse gekomen politiemensen aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is afgehoord en proces-verbaal van vernieling wordt opgemaakt. (09-034235)

Aanhouding na bedreiging en rijden onder invloed

Enschede

Een inwoner van Haaksbergen is donderdagmorgen 26 maart aangehouden. Hij wordt ervan verdacht personeel van een beveiligingsbedrijf te hebben bedreigd en onder invloed een auto te hebben bestuurd.

Donderdagmorgen 26 maart werd omstreeks 01.25 uur gemeld dat twee personeelsleden van een Enschedees beveiligingbedrijf problemen hadden gehad met een automobilist op de Josinkstraat in Enschede. Men had daar de automobilist aangesproken omdat het gedrag van de man was opgevallen. Hierop had de automobilist de beveiligingsmensen bedreigd en was weggereden. Naar aanleiding van het kenteken werd de auto met daarin de man door politiemensen gesignaleerd op de Haaksbergerstraat in Usselo. Ook ten opzichte van de politiemensen gedroeg de man, een 40-jarige Haaksbergenaar, zich met name verbaal agressief. Mede omdat er voorwerpen voor drugsgebruik op de bijrijderstoel werden aangetroffen, werd de man aangehouden en meegenomen naar het bureau. Een gemeentearts heeft met toestemming van de 40-jarige een bloedproef afgenomen. Ondertussen was door een van de beveiligingsmensen aangifte gedaan van bedreiging en hierop is de 40-jarige voor nader onderzoek opgesloten. (09-034236)

Mevrouw beroofd van haar portemonnee

Enschede

Een 76-jarige mevrouw is woensdagavond 25 maart in Enschede van haar portemonnee beroofd nadat ze net had gepind. De politie zoekt getuigen.

Woensdagavond om ongeveer 19.00 uur ging een 76-jarige Enschedese mevrouw pinnen bij de betaalautomaat van een bank aan de achterzijde van het winkelcentrum aan de Chrysantstraat in Enschede. Toen ze had gepind en het gepinde geld in haar portemonnee stopte, kwam een man op een fiets langs die haar de portemonnee met geweld uit haar hand trok en wegfietste in de richting van de scholen. Het gaat om een zwarte damesportemonnee met het gepinde geld en een aantal pasjes. Van de berover is alleen bekend dat donker blond haar had met mogelijk krullen en gekleed was met een bruine jas tot op zijn heupen.

De politie wil uiteraard graag in contact komen met mensen die mogelijk iets hebben gezien of iets van de beroving weten. Zij worden verzocht contact op te nemen met de afdeling Enschede-Oost van de politieTwente, te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (09-034173)


---- --
donderdag 26 maart 2009

( Politie Twente zet burgers in het zonnetje

Gisteravond zijn elf inwoners van Twente in het zonnetje gezet door korpschef a.i. Miriam Barendse van de politie Twente. Ze werden ontvangen in het Politie Trainings Centrum in Borne. Alle elf hebben op hun eigen manier een heldendaad verricht en zich ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente.

Tijdens de bijeenkomst, die ieder half jaar wordt gehouden, prees de korpschef de 'bijzondere burgers' voor hun inzet: "Wij willen burgers stimuleren om actiever te worden. Alleen met elkaar zijn wij in staat onze veiligheid te behouden. Jullie zijn voorbeelden van actieve mensen die er door hun kordate optreden voor hebben gezorgd dat mensenlevens werden gered en dat overvallers en inbrekers werden aangehouden, soms met gevaar voor eigen veiligheid. Dat waarderen wij bijzonder."

De 'heldendaden'

Reanimatie

Twee dames uit Almelo vonden vorig jaar oktober een man in het bos die blijkbaar onwel was geworden. Nadat ze de hulpdiensten hebben gealarmeerd, zijn ze zelf begonnen met de reanimatie. Ondanks dat het slachtoffer weer een hartslag kreeg, is hij later toch overleden.

Autodieven op heterdaad betrapt Een vrouw uit Hengelo heeft in november vorig jaar samen met haar vriend alert gereageerd toen ze 's nachts zag dat twee mannen zich verdacht ophielden bij een geparkeerde auto. Ze alarmeerde de politie die de verdachten op heterdaad konden aangehouden wegens het inbreken in de auto. Diverse andere diefstallen werden met deze aanhouding eveneens opgelost.

Assistentie bij ernstig auto ongeluk

Een man en vrouw reden in november op de A35 en troffen in de buurt van Borne een personenauto aan die langs de kant half in de sloot lag. Ze stopten en verleenden eerste hulp aan de twee ernstig gewond geraakte inzittenden.

Winkeldief op heterdaad
Een man in Hengelo was in december getuige van een winkeldiefstal in een winkelcentrum in Hengelo. Hij is de dief achtervolgd en heeft de politie aanwijzingen gegeven waardoor deze de verdachte later kon aanhouden.

Bestuurder van de weg gehaald
In februari zagen twee vrouwen in Almelo een automobilist rijden die vreemd èn gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Het lukte de vrouwen om de bestuurder tot stilstand te krijgen. Het bleek te gaan om een onwelwording en door het optreden van de dames is erger zeker voorkomen.

Vrouw uit water gehaald
Twee wegwerkers in Almelo zagen eind januari een scootmobiel met berijdster het kanaal in rijden. Ze aarzelden geen moment en hebben het slachtoffer uit het water gehaald. Zonder dit ingrijpen was het incident wellicht heel anders afgelopen.

Verwarde man aangehouden
In februari liep een verwarde man met een mes door een winkelcentrum in Hengelo en zaaide daarmee veel paniek. Het lukte twee voorbijgangers om de man enigszins te kalmeren, het mes afhandig te maken en hem over te dragen aan de politie.

Bedankt
Mevrouw Barendse bedankte de aanwezigen voor hun daadkrachtige optreden en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen. Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding in het Trainingscentrum. Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje nog nagepraat, waarna de avond werd afgesloten. Door de 'helden' werd de aandacht en waardering voor hun optreden erg op prijs gesteld.


-----------------------
tel. 053-4555588


---- --