Gemeente 's-Hertogenbosch

26-03-2009
Gemeente ondersteunt innovatieproject Fhealinc
Het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch heeft besloten het innovatieproject Fhealinc te ondersteunen met een bedrag van EUR 125.000,-. Fhealinc staat voor Food & Health Innovation Challenge en is een innovatieproject van vijf organisaties: het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Hogeschool HAS Den Bosch, de Avans Hogeschool, ZLTO en de gemeente 's-Hertogenbosch.

De ambitie van Fhealinc is om in 's-Hertogenbosch een kennis- en innovatiecentrum op het snijvlak van voeding en gezondheid te creëren, waarvan zowel de initiatiefnemers als het bedrijfsleven gaan profiteren. Het centrale doel is de ontwikkeling van nieuwe producten op het grensvlak van voeding en gezondheid. Daarbij gaat het om thema's als leefstijl en overgewicht, voeding en afweersysteem, voedselallergieën, voeding voor oncologiepatiënten en de MRSA-bacterie.

Gericht op toepassingen
Het project is uniek in Nederland: het richt zich niet zoals universiteiten op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar op nieuwe toepassingen. Daarnaast slaat het een brug tussen de agrofood-sector en de medische sector. Nergens in Nederland vindt gebundeld toegepast onderzoek op dit terrein plaats. Het project stelt zich ten doel om binnen drie jaar vijftien innovatieve projecten te starten en kent een totale begroting van zo'n EUR 1,7 miljoen. De vijf projectpartners investeren zelf zo'n EUR 0,7 miljoen in het project.